Klijnsma wil minister vragen om verbod gewasbeschermingsmiddelen bollenteelt

De Drentse Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma adviseert Gedeputeerde Staten om landbouwminister Piet Adema te vragen om een verbod op de meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen die in de bollenteelt worden gebruikt. Dit is een van de voorstellen die zij doet in het kader van de discussie over de bollenteelt in de provincie. Gedeputeerde Staten is niet van plan dit voorstel over te nemen.

Klijnsma+wil+minister+vragen+om+verbod+gewasbeschermingsmiddelen+bollenteelt
© Marcel Berendsen

Bollentelers en actiegroepen van omwonenden staan in Drenthe al jaren op gespannen voet met elkaar over de effecten van die teelt op de leefomgeving. Klijnsma werd twee jaar geleden naar voren geschoven als bemiddelaar om te kijken of de partijen dichter bij elkaar zijn te brengen.

De commissaris heeft met veel partijen gesproken, zoals omwonenden/inwoners, telers, distributeurs, natuur- en milieuorganisaties, belangenorganisaties en het RIVM. Ook overlegde zij met vertegenwoordigers van overheidsinstanties zoals het ministerie van LNV, NVWA, GGD Drenthe, provincie Drenthe, waterschap en gemeente Westerveld.


Klijnsma zette in maart haar bevindingen op papier. Ze doet daarin acht aanbevelingen aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Gedeputeerde Staten (GS) van Drenthe. Zo stelt ze voor om een lijst op te stellen van gewasbeschermingsmiddelen die aantoonbaar de akker verlaten door verdamping, drift en uitspoeling. 'Dring er vervolgens bij het ministerie van LNV op aan om deze middelen met prioriteit te verbieden', adviseert Klijnsma aan Gedeputeerde Staten.


GS neemt voorstel niet over

Gedeputeerde Staten van Drenthe – bestaande uit BBB, VVD, PvdA en CDA – is niet van plan om de minister om een verbod te vragen. GS verwijst naar het collegeakkoord waarin staat dat vanuit de provincie geen extra regels worden gesteld voor de landbouwsector, bovenop de landelijke en Europese wetgeving.

GS wil wel met het ministerie van LNV een kennisbijeenkomst voor belangstellenden organiseren. Daarin moet het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) uitleg geven over toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Ook krijgen belangengroepen op de bijeenkomst de mogelijkheid krijgen om kennis en expertise te delen.

Dat de bollenteelt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor discussie zorgt in de samenleving realiseert GS zich. Het college wil zich inzetten om deze impasse te doorbreken. 'Wij zoeken een balans tussen het onderhouden van en zorgen voor onze natuur en biodiversiteit, een bloeiende landbouw en een leefbaar Drenthe', schrijft GS.


Andere aanbevelingen

Klijnsma stelt ook voor om een gedragen visie op landbouw op te stellen en gebieden aan te wijzen waar wel en geen intensieve landbouw kan plaatsvinden. GS reageert dat het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG) invulling moet geven aan een toekomstbestendige inrichting van de provincie. Voor zover dit de landbouw raakt is draagvlak van de agrarische sector nodig. Daarvoor is een langjarig perspectief nodig voor de richting waarin de Nederlandse landbouw zich gaat ontwikkelen, vindt het college.

Telers stimuleren om tot duurzame teeltstrategieën over te gaan, is een ander advies van Klijnsma. Ook stelt ze voor het ministerie te vragen om minder belastende middelen die nog niet zijn toegelaten in de bollenteelt versnelt toe te laten. GS stelt dat in het programma Duurzame Bollenteelt wordt geëxperimenteerd met deze middelen. Het initiatief voor toelating van deze middelen ligt bij de sector zelf, vindt GS.

Verder stelt Klijnsma voor kennis en inzichten over gewasbeschermingsmiddelen te delen tussen alle partijen. Verder vindt ze dat inwoners geholpen worden met hun vragen over gewasbescherming en bollenteelt. Tot slot moeten grondeigenaren en belanghebbenden in bepaalde gebieden worden begeleid om op vrijwillige basis te verkennen of teelten zo kunnen worden georganiseerd dat er meer rekening wordt gehouden met ieders belangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer