Zonnepanelen en bollenbedrijf pieken samen in de zomer

Zonnepanelen passen bij de elektriciteitsbehoefte van bloembollenbedrijf Maveridge International. De panelen wekken de meeste stroom op in de zomer, en in dat seizoen verbruikt het bedrijf de meeste elektriciteit. 'Zonnepanelen passen goed bij ons bedrijf', stelt bedrijfsleider Jelle de Geus.

Zonnepanelen+en+bollenbedrijf+pieken+samen+in+de+zomer
PV-Projecten
© Kennispartner

Bloembollenbedrijf Maveridge International van KP de Geus in het Noord-Hollandse Sint Maarten is in de bloembollenwereld vooral bekend als kweker van irissen. Maar het bedrijf is ook met andere soorten bloembollen actief; onder meer tulpen en narcissen. Maveridge International veredelt, teelt en exporteert een grote variëteit aan bloembollen. In totaal teelt het bedrijf ruim 90 hectare verschillende bollen.

Vorig jaar aan het begin van de zomer installeerde PV-projecten 1.500 zonnepanelen op de daken van de bedrijfsgebouwen van Maveridge International. Die panelen zijn goed voor een elektriciteitsproductie van 580.000 kWh per jaar. ‘Duurzaam werken is voor ons een belangrijk thema. Daarom oriënteerden we ons al langer op alternatieve energiebronnen. We kwamen tot de conclusie dat zonnepanelen hier goed passen’, vertelt bedrijfsleider Jelle de Geus.

‘Zonnepanelen leveren de meeste elektriciteit in de zomermaanden en dat is precies de periode waarin we hier de meeste elektriciteit verbruiken; die periode begint na de oogst van de bollen. Dan gebruiken we volop elektriciteit voor koelcellen, ventilatoren, warmtecellen en diverse machines’, zegt De Geus.

Binnen zeven, acht dagen na de start van de aanleg van de installatie konden we al leveren

‘De uiteindelijke trigger om te investeren in zonnepanelen was het bericht van netwerkbeheerder Liander dat het voor ons beschikbare elektriciteitsvermogen met 13 procent omlaag zou gaan.’ De capaciteit van de zonnepanelen op de daken van Maveridge International is ongeveer twee keer zo groot als het daadwerkelijke verbruik in de piekperiode.


Geschikte partner

‘Onze energieman attendeerde ons op PV-projecten als geschikte partner om een zonnepaneleninstallatie van af te nemen. En dat heeft PV-projecten ook waargemaakt. Het bedrijf is zijn toezeggingen goed nagekomen en heeft hier gewerkt volgens een strakke planning', vertelt De Geus. 'Binnen zeven, acht dagen nadat ze hier begonnen met de aanleg van de installatie, waren de zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet en konden we beginnen met leveren.’


Tekst gaat verder onder de video


Goede ondersteuning

De Geus ervaart dat PV-projecten verder gaat dan enkel het leveren en monteren van zonnepanelen. ‘Dit bedrijf zorgt voor een goede ondersteuning. Ook na het ingebruiknemen van de installatie', vertelt De Geus. 'Zo heeft PV-projecten de installatie gekoppeld aan een softwareprogramma waarmee we in de gaten kunnen houden of alle zonnepanelen naar behoren werken, en hoeveel ze opbrengen per dag, per maand per jaar. Hierdoor is het voor ons heel gemakkelijk om goed zicht te houden op het functioneren van de installatie en op de elektriciteitsproductie, en daarmee ook op het rendement. Overigens houdt PV-Projecten de werking van de zonnepanelen zelf op afstand ook in de gaten.’

Bij Maveridge International houden ze niet van stilstand. Bedrijfsleider De Geus houdt rekening met nieuwe investeringen in zonne-energie de komende jaren. ‘Vanwege de goede ervaringen zullen we dan zeker als eerste weer aankloppen bij PV-projecten.’
Dit jaar investeerde het bedrijf in een kleine windmolen met een capaciteit van 85.000 kWh per jaar. ‘Die molen vormt een mooie aanvulling op de zonnepanelen. Als de zon niet schijnt, is er vaak wel wind. En in de wintermaanden als de zonnepanelen weinig doen en we ook niet zo veel elektriciteit verbruiken, kan de windmolen onze elektriciteitsbehoefte prima dekken.’


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner PV-projecten

PV-Projecten

Bij PV-projecten zijn we expert op het gebied van zakelijke zonnepanelen voor bedrijven die écht stappen willen gaan zetten en een steentje willen...

Lees verder »

Meer van PV-Projecten

Lees ook

Meer artikelen van PV-Projecten »

Artikelen over PV-Projecten