'Gebruik plant als sensor'

In het hele dataverhaal is er weinig aandacht voor wat de plant of boom zélf voelt. 'Daarom kijken wij met sensoren naar de elektrische signalen in de plant of boom. Zo gebruik je de plant als sensor', zegt Alja van der Schuren (foto) van het Zwitserse bedrijf Vivent.

%27Gebruik+plant+als+sensor%27
© Job Hiddink

Van der Schuren is wetenschapper plantenfysiologie en sprak woensdag op de Sciencedag van de Nederlandse Fruittelers Organisatie op de High Tech Campus in Eindhoven. 'De elektrische signalen geven inzicht in of de plant of boom stress ervaart, bijvoorbeeld wanneer sprake is van droogte of een tekort aan nutriënten. Hier kun je als teler op anticiperen en daarmee problemen voor zijn. Niets helpt beter dan een plant die direct aangeeft wanneer hij stress ervaart.'

Volgens de wetenschapper is de biosensor die Vivent ontwikkelde het best te vergelijken met een ecg-hartfilmpje bij mensen. Vivent-biosensoren monitoren het gewas continu en registreren direct veranderingen in de plantbalans. Met machinelearning, een vorm van kunstmatige intelligentie (AI), worden biosignalen specifiek gemaakt voor ziekten, plagen en plantstress.


Plant centraal in besluitvorming

Door deze techniek komt de plant weer centraal te staan in de besluitvorming van telers, hoopt Van der Schuren. 'Eerder werd de omgeving van de plant gemonitord en aangepast. Door eigen interpretatie greep de ondernemer in. Nu zijn er al een betere detectie en interpretatie, meer data en AI. Dat helpt telers.'


De wetenschapper wil ernaartoe dat telers met de biosensoren direct feedback krijgen van de planten en dat algoritmes worden gebaseerd op plantinformatie. Vivent werkt bijvoorbeeld samen met Wageningen University & Research aan een onderzoek om met deze elektrofysiologische sensoren trips in aardbeien aan te pakken.

Zodra de eerste trips de aardbeienstengel aanprikt, geeft de plant een signaal af en kan de teler ingrijpen voordat het te laat is. Daarnaast doet Vivent vergelijkbare onderzoeken om problemen met meeldauw in tuinbouwgewassen te voorkomen.


Schurft meten moet kunnen

Een fruitteler in de zaal vraagt of de biosensor ook schurft in fruitbomen kan meten. Volgens Van der Schuren moet dat kunnen. 'Daarbij is het voordeel dat fruitbomen langjarig op het veld staan. Dan hoef je maar één keer de elektroden te plaatsen.'

Tot slot denkt de wetenschapper dat het in de toekomst mogelijk interessant is de sensoren te koppelen aan automatische irrigatiesystemen die in werking treden als de plant droogtestress ervaart. Ook zouden glastuinders met de informatie uit de sensoren het klimaat in de kas beter kunnen sturen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    9° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer