Biosensor meet stress bij hortensia's

In project 'Het Nieuwe Telen, gas erop' worden in hortensia's biosensoren getest voor het waarnemen van stress. Het doel daarvan is dat telers na het signaleren van stress actie kunnen ondernemen om de gevolgen te beperken.

Biosensor+meet+stress+bij+hortensia%27s
© Sjaak van Schie

Met behulp van de biosensoren zijn telers wellicht in staat om het gewas beter te sturen en ongewenste groeiremming te voorkomen. Binnen project 'Het Nieuwe Telen, gas erop' werken studenten van vier hogescholen samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en onderzoekers aan haalbare energie-efficiënte teeltconcepten voor de praktijk. Het testen van monitoren voor het meten van plantenstress in snijbloemen is onderdeel van dit project.

De gebruikte biosensoren van het Zwitserse bedrijf Vivent registreren stress in de plant op basis van elektrische communicatie. Elke plant kent perioden waarin de groei stagneert als gevolg van omgevingsfactoren, zoals gewashandelingen, wind, licht, watergift, zoutgehalte of bedreigingen door ziekteverwekkers.


Ervaring opbouwen

In hortensia's hebben studenten en onderzoekers stressmomenten gedetecteerd en die gekoppeld aan gebeurtenissen in de teelt. Via een dashboard ontvangt een teler een stress-alert. In de teelt van hortensia's is binnen het onderzoek met de biosensoren ervaring opgebouwd en geëvalueerd.

De teler kan inzoomen op stressmomenten en actie ondernemen om deze stress te verlagen. Hierdoor kan een teler zijn gewas beter sturen en ongewenste groeiremming voorkomen. De studie laat zien dat de biosensoren in staat zijn om de stressreactie van hortensia-planten te meten als sprake is van ongewenste klimaatwisselingen, te hoge instraling of opkomende ziekten en plagen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer