Copa-Cogeca niet blij met afspraken over richtlijn industriële emissies

De Europese Landbouworganisatie Copa-Cogeca maakt zich zorgen over het compromis van onderhandelaars over de aanpassing van de richtlijn industriële emissies (IED), nu landen zelf kunnen bepalen wat wel en niet onder de richtlijn valt. De komende weken worden cruciaal voor de definitieve besluitvorming.

Copa%2DCogeca+niet+blij+met+afspraken+over+richtlijn+industri%C3%ABle+emissies
© Twan Wiermans

Aanvankelijk zouden pluimvee- en varkensbedrijven onder de regels vallen. De leden van het Europees Parlement waren erin geslaagd vee voorlopig uit te sluiten voor het toepassingsgebied van de richtlijn. Maar de mede-onderhandelaars verworpen de consequenties dit zal hebben voor pluimvee- en varkensbedrijven.

In het compromis is bepaald dat het wel of niet meenemen van deze veebedrijven aan de lidstaat zelf wordt overgelaten. Volgens Copa-Cogeca kan dit leiden tot een verdere opsplitsing binnen de EU. Dit betekent dat landen waarin de bedrijven wel aan de norm moeten voldoen, vlees en eieren kunnen importeren uit landen waar de regels niet gelden.


Bedrijven die niet voldoen aan de afspraken binnen de richtlijn, kunnen een boete krijgen die neerkomt op 3 procent van de jaaromzet. Volgens Copa-Cogeca is dit extreem belastend voor kleine en middelgrote boeren.

De komende weken worden de technische details verder geanalyseerd, voordat de tekst wordt teruggestuurd naar de Europese Raad en het Europees Parlement.


Totale vervuiling

Industriële productieprocessen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale vervuiling in Europa. Dit komt door de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen, lozingen van afvalwater en de productie van afval. Om dit probleem aan te pakken, heeft de EU in 2010 de IED-richtlijn aangenomen.

De richtlijn moet de schadelijke industriële emissies in de hele EU verminderen door de uitstoot van verontreinigende stoffen door industriële installaties te verminderen. Daarbij gaat het om ongeveer 52.000 installaties die qua milieuprestatie moeten werken volgens een vergunning rondom emissies, afvalproductie, geluid, ongevalpreventie, energie-efficiëntie en grondstoffengebruik. En de installaties moeten werken volgens de best beschikbare technieken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer