Europese boeren voeren actie tegen natuurherstelwet

Boeren uit Europa hebben donderdag actie gevoerd tegen de invoering van de Europese natuurherstelwet. Deze vormt volgens de boeren een bedreiging voor de voedselproductie.

Europese+boeren+voeren+actie+tegen+natuurherstelwet
© CopaCogeca

De boeren, namens de Belgische Boerenbond en koepelorganisatie Copa-Cogeca, toverden het Luxemburgplein in Brussel om tot een agrarisch landschap. Hiermee wilden ze de gevolgen van de natuurherstelwet onder de aandacht brengen bij het Europees Parlement.

Volgens de organisatie sloten diverse parlementsleden zich aan bij de actie. 'Daaruit blijkt dat ook zij de ernstige gevolgen begrijpen die dit voorstel van de commissie met zich meebrengt voor onze voedsel- en vezelproducerende sectoren', aldus de organisatie.


Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens: 'Met de actie die we vandaag lanceren, willen we het beleid wakker schudden en de zorgen van onze landbouwers duidelijk maken in Brussel. We hebben dit voorstel al te lang slaapwandelend door het medebeslissingsproces laten gaan. Het wordt tijd dat we op de pauzeknop drukken, stuur het terug naar de commissie en vraag oprecht waar zij voedselproducenten in Europa zien passen in de toekomst van natuurherstel.'

Ceyssens wil dat de natuurherstelwet ingrijpend wordt gewijzigd 'om rationeel en realistisch om te gaan met de problemen waar we nu al mee te maken hebben. En om de lidstaten niet te laten denken dat ze hun eerste doelstellingen niet halen voordat ze zelfs maar zijn begonnen.'


Ontzet en verward

Vice-president Tim Cullinan van Copa was aanwezig bij het protest en voegde eraan toe: 'De boerengemeenschap heeft met ontzetting en verwarring gekeken naar hoe de natuurherstelwet zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld in het Europees Parlement. Wanneer boeren en boseigenaren zeggen dat dit te veel is, spreken wij uit ervaring. Wij zijn het die als eerste door deze wet worden getroffen, wij zijn het die de kosten moeten dragen, wij zijn het die delen en zo niet al ons land zouden verliezen voor het herstel van veengebieden. We vragen gewoon om naar onze boeren te luisteren en ons advies niet in de wind te slaan.'


De commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement verwierp het advies voor natuurherstel met een grote meerderheid, net als de commissie Visserij. Dat is zeer ongebruikelijk. Ook de Milieucommissie moet nog een oordeel geven over de wet. Het Europees Parlement neemt uiterlijk in juli zijn definitieve standpunt aan. Ook de Europese Raad moet hierover nog een definitief standpunt innemen.

'De Milieucommissie moet respecteren en erkennen dat degenen die deze wet ten uitvoer zullen brengen, deze niet als haalbaar, werkbaar of uitvoerbaar beschouwen', aldus de actievoerende boeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer