LTO baalt van negeren bezwaren natuurherstelwet, voorzichtig positief over afzwakking

LTO Nederland vindt het 'opvallend' dat het Europees Parlement de bezwaren van de voorbereidende commissies over de natuurherstelwet volledig heeft genegeerd en de wet heeft aangenomen. Het is volgens de organisatie wel positief dat het voorstel in sterke mate is afgezwakt.

LTO+baalt+van+negeren+bezwaren+natuurherstelwet%2C+voorzichtig+positief+over+afzwakking
© Europese Unie 2023

Eerder had LTO samen met buitenlandse boerenbelangenbehartigers opgeroepen de natuurherstelwet weg te stemmen. 'De boodschap is helder: LTO is voor natuurherstel, maar heeft altijd gezegd dat deze wet het doel voorbij schiet', zegt Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie.

'Het juridisch vastleggen van ingrijpende natuurhersteldoelen zal Nederland, dat nu al volledig is vastgelopen op het gebied van stikstof, verder op slot zetten', vervolgt Michiels. 'Het is niet te geloven dat het Europees Parlement het signaal van zijn eigen experts op dit gebied negeert en dit voorstel, dat kan rekenen op weinig draagvlak, er toch doorheen heeft geloodst.'

Het enige lichtpuntje is volgens de portefeuillehouder dat enkele zorgen van LTO zijn gehoord door een meerderheid van het parlement. Het voorstel werd namelijk in geamendeerde vorm aangenomen. Dat betekent onder meer dat de natuurherstelmaatregelen worden beperkt tot Natura 2000-gebieden, terwijl deze oorspronkelijk voor alle gebieden zouden gelden. Daarnaast is het veelbesproken verslechteringsverbod, waardoor de kwaliteit van geen enkel natuurgebied achteruit mocht gaan, uit het wetsvoorstel gehaald.


Bovendien is het artikel over het vernatten van veengebieden verwijderd. Ten slotte wil het parlement een noodrem op de natuurherstelwet zodra de voedselveiligheid, voedselvoorziening, hernieuwbare energie of volkshuisvesting in de knel komt door bepalingen in de wet. LTO riep eerder al op deze onwerkbare onderdelen uit het wetsvoorstel te halen. Ze laat weten de Nederlandse Europarlementariërs die hieraan hebben bijgedragen dankbaar te zijn voor hun inzet.

Ondanks de gedane verbeteringen aan het voorstel, stelt de Europese koepelorganisatie van boerenbelangenbehartigers Copa-Cogeca dat de wet 'fundamenteel slecht voorbereid' is, onuitvoerbaar zal blijven voor boeren en boseigenaren en dat budget ontbreekt. 'Er zullen met dit initiatief geen winnaars zijn, maar veel verliezers in onze plattelandsgebieden. Te beginnen met de kleinste en meest fragiele economische structuren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer