Landbouw- en milieukoepels dringen aan op ander Mercosur-verdrag

Europese en Zuid-Amerikaanse landbouw- en milieuorganisaties dringen in een gezamenlijk manifest bij de Europese Commissie aan op wijzigingen in het Mercosur-verdrag. Ze roepen op tot onmiddellijke stopzetting van administratieve aanpassingen in de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur-landen.

Landbouw%2D+en+milieukoepels+dringen+aan+op+ander+Mercosur%2Dverdrag
© Dirk Hol

De coalitie van agrarische en milieuclubs beroepen zich niet alleen op nadelige gevolgen voor de landbouw en voedselproductie, maar ook op oneerlijke handel, schade aan het milieu en verstoring van handelsrelaties. De koepel van meer dan honderd organisaties, waaronder Copa-Cogeca, heeft al eerder bij de Europese Commissie aan de bel getrokken. Hierop gaf Brussel aan aanvullende aanspraken te maken met onder andere Brazilië. Het land moet een einde maken aan het kappen van het Amazoneregenwoud om er megamaisplantages te vestigen

Er is een sterke Mercosur nodig, vindt coördinator Therese Kofler van het Anders Handel-platform, een brede alliantie van maatschappelijke organisaties en vakbonden. 'Samenwerking in plaats van concurrentie en solidariteit in plaats van uitbuiting. Dit zou de leidraad moeten zijn.'


Copa-Cogeca-voorzitter Christiane Lambert stelt dat de deal een negatieve invloed heeft op veel kwetsbare Europese landbouwsectoren. De onderhandelingsmacht van de Europese boeren gaat volgens haar naar die van de grote marktdeelnemers in de Mercosur-landen.

Rundvlees, gevogelte, suiker, ethanol, rijst, sinaasappelsap en honing worden door Copa-Cogeca aangemerkt als enkele van de Europese sectoren die het meest door Mercosur kunnen worden geschaad. Bovendien gebruiken boeren alleen al in Brazilië 27 herbiciden en insecticiden die in Europa verboden zijn, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de toekomstige import en voedselveiligheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer