Matige wijnoogst in belangrijkste producerende landen

De Europese wijnoogst in de belangrijkste producerende landen Spanje, Italië en Duitsland valt dit jaar zwaar tegen. Dat blijkt uit de cijfers die landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca woensdag heeft gepresenteerd. Frankrijk en Portugal behoren tot de uitzonderingen. Daar werden stijgingen genoteerd.

Matige+wijnoogst+in+belangrijkste+producerende+landen
© Hans Prinsen

In totaal komt de wijnoogst in Europa in 2023 uit op iets meer dan 150 miljoen hectoliter. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2022. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde is de opbrengst 5,5 procent minder.

Door een droge winter van 2022, hagelbuien, overstromingen en een regenachtig voorjaar blijft volgens Copa-Cogeca behalve de oogst in de belangrijkste producerende landen ook de opbrengst in kleinere Europese wijnlanden achter. Kroatië levert 31 procent in tegenover vorig jaar. Daarna volgen Griekenland (-23 procent), Slowakije (-20 procent) en Oostenrijk (-6 procent).


Frankrijk grootste wijnproducent

In Europa is Frankrijk de grootste wijnproducent van 2023 met een geschatte productie van 45 miljoen hectoliter. Ondanks dat Franse druiventelers te maken kregen met droogteperiodes en valse meeldauw, realiseerde het land een opbrengststijging van 1,5 procent tegenover vorig jaar.


De goede oogst in Frankrijk betekent dat Italië voor het eerst sinds zeven jaar zijn plek als nummer één wijnproducent van Europa verliest. Copa-Cogeca schat de Italiaanse wijnproductie op 43,9 miljoen hectoliter. Dat is een kleine 12 procent minder dan vorig jaar. Oorzaak hiervan zijn vooral de overstromingen in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna dit voorjaar. Daarnaast liggen schade door valse meeldauw in vooral Midden- en Zuid-Italië ten grondslag aan de opbrengstdaling.

Spanje is met een geschatte productie van 30,8 miljoen hectoliter de derde grootste Europese wijnproducent. Dit land levert ruim 14 procent in ten opzichte van vorig jaar. De Spaanse wijngaarden hadden dit seizoen zwaar te lijden onder de zware regenval aan het eind van dit voorjaar en daarna de hitte en droogte in de zomer. Positief is dat door de lage luchtvochtigheid de druiven van hoge kwaliteit zijn.


Lichte daling Duitsland

Copa-Cogeca meldt tot slot dat de wijnproductie in Duitsland uit zal komen op een kleine 9 miljoen hectoliter. Dat is een daling van 2 procent tegenover 2022. Volgens de landbouwkoepelorganisatie waren er geen significante dalingen bij onze oosterburen door bepaalde weersomstandigheden.

Portugal heeft met 10 miljoen hectoliter een iets grotere productie dan Duitsland. Daarmee is de Portugese productie met 8,6 procent gegroeid vergeleken met vorig jaar. Maar 2022 was dan ook een slecht oogstjaar voor het land, stelt Copa-Cogeca.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer