BBB doet beroep op VVD en NSC: 'Geef PVV een kans'

BBB tracht met een oproep aan NSC en VVD de verkenning naar een kabinet met PVV op gang te brengen. NSC en VVD hebben tijdens hun gesprek met verkenner Ronald Plasterk de boot afgehouden. BBB-leider Caroline van der Plas roept op de partij van Geert Wilders een 'kans te geven'.

BBB+doet+beroep+op+VVD+en+NSC%3A+%27Geef+PVV+een+kans%27
© Dirk Hol

De oproep van Van der Plas moet volgens haar niet worden gezien als een aanzet tot een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB, maar ze stoort zich eraan dat er nu helemaal niet over deze optie wordt gesproken. 'Ik zie het overleg als een tussenfase in de verkenning. Dan kan iedereen zijn bezwaren uiten.'

Op deze wijze heeft BBB ook succesvol coalities weten te smeden in de provincies, schrijft Van der Plas in een brief aan verkenner Plasterk. Daarin stelt ze voor om vooraf afspraken te maken in een 'fractievoorzittersmanifest'. Daarna kan verder worden gesproken over een regieakkoord op hoofdlijnen en pas dan kan het echte formatiegesprek starten, benadrukt ze.


NSC-leider Pieter Omtzigt en Dilan Yesilgöz van de VVD hebben in hun gesprekken met Plasterk laten weten niet deel te nemen aan een kabinet met PVV. Een gedoogrol is voor VVD wel een optie. Reden voor de terughoudendheid zijn onder meer de voorstellen in het verkiezingsprogramma van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders die zij als ongrondwettelijk beschouwen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer