'Uit de shit en de donkergroene hoek'

'Uit de shit'. Een maand geleden organiseerde Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een debatavond naar aanleiding van het in bepaalde kringen erg populaire boek met deze titel van Thomas Oudman. De zoveelste goedbedoelde poging om de crises in de landbouw op te lossen. Aangezien die poging totaal niet aansluit bij de werkelijkheid waarin wij leven, kwamen de aanwezigen hoofdzakelijk uit de donkergroene hoek.

%27Uit+de+shit+en+de+donkergroene+hoek%27
© LTO Nederland

Temeer om te zien hoe Caroline van de Plas het vuur aan de schenen zou worden gelegd. Zij had op het laatste moment afgezegd vanwege verplichtingen in de Tweede Kamer. En zo werd dit het eerste publieke optreden van de opgetrommelde Harm Holman van het NSC van Pieter Omtzigt.

Uiteraard als conservatieve witte man van bovengemiddelde leeftijd uit boerenhoek, werden alle peilen op hem gericht. Harm sprak niet met meel in de mond en ook niet naar de mond. Hij maakte korte metten met het 'woke' publiek, maar gaf ook duidelijk aan niet te staan voor behoud van de veeteelt in de huidige omvang.

En dat komt denk ik doordat Harm dondersgoed in de gaten heeft wat het verlies van derogatie betekent. Terwijl we al jaren van links tot rechts praten over verduurzaming, rood staan en groen doen en dimdammen over perspectief, is het verlies van de derogatie ondertussen wel hét kantelpunt dat transitie gaat veroorzaken.

De grootste fout die nu kan worden gemaakt, is denken dat met de verkiezingsuitslag de voet van het gaspedaal kan

Jos Verstraten, bestuurslid LTO-vakgroep Melkveehouderij

Harm schat ook redelijk goed in wat er, als deze gamechanger zijn werk heeft gedaan, overblijft. Dat is niet een landbouw die dan wél breed gewaardeerd wordt. De grootste fout die nu kan worden gemaakt, is denken dat met de verkiezingsuitslag van vorige week de voet van het gaspedaal kan. Dat het allemaal wel goedkomt.

Het verlies van derogatie, bufferstroken en het aanwijzen van met nutriënten verontreinigde gebieden drukt ons verder in de shit. Renure en verdienvermogen blijven vooralsnog uit.

Een demissionaire minister die op de winkel past of een lang formatiespel is geen optie. De tijd doet dan zijn onherstelbare werk, wat sommigen ook prima vinden. Er blijft een melkveehouderij met toekomst en perspectief daarop maak je zelf. Maar niet alleen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer