EU-voorstellen voor scherpere transporteisen gelekt

De Europese Commissie komt met meer voorstellen voor strengere transporteisen voor commercieel gehouden dieren. Dat blijkt uit uitgelekte voorstellen in het kader van de boer-tot-bordstrategie.

EU%2Dvoorstellen+voor+scherpere+transporteisen+gelekt
© Nieuwe Oogst

De voorstellen moeten bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem, een beter dierenwelzijn en passen bij de meest actuele kennis over dierenwelzijn. Verder zouden de regels via digitale systemen beter zijn te handhaven dan de huidige.

De voorgestelde regels hebben onder meer betrekking op welke dieren geschikt zijn voor transport, de eisen aan transportmiddelen en reis- en rusttijden. Daarnaast zijn er extra voorstellen rond vaartuigen en langeafstandstransporten.

Dieren die in meer dan 80 procent van de drachtperiode zitten, worden in de voorstellen uitgesloten van transport. Dat geldt ook voor jonge dieren, zoals kalveren die jonger zijn dan 5 weken en minder dan 50 kilo wegen. Voor deze kalveren geldt overigens een uitzondering tot 50 kilometer.

Volgens de Europese Commissie kan dit betekenen dat melkveehouders hun dieren langer op het bedrijf moeten houden. Hier staat tegenover dat zij meer voor hun dieren beuren.

Verder zou er een Europees verbod moeten komen op het vervoer van gewonde dieren. Dieren die tijdens het transport gewond raken of ziek worden, moeten direct worden behandeld en uit de groep worden gehaald. En tot slot moeten melkgevende dieren telkens binnen 12 uur worden gemolken.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer