Franse landbouwminister wil Europees verbod op doden haantjes en castratie

In de ogen van de Franse landbouwminister Marc Fesneau moet het verbod op het doden van eendagshaantjes en castratie en andere regels voor dierenwelzijn in de hele Europese Unie gelden. Dat is het standpunt van het Franse ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit na consultatie van alle belanghebbenden. Het standpunt is ingediend voor de herziening van de dierenwelzijnsnormen die de Europese Commissie in de tweede helft van dit jaar wil uitwerken.

Franse+landbouwminister+wil+Europees+verbod+op+doden+haantjes+en+castratie
© Marcel Berendsen

Sinds 2017 is het verbeteren van dierenwelzijn en het bestrijden van dierenmishandeling een prioriteit van de Franse overheid. Dat houdt onder andere in dat er plannen zijn gemaakt om slachthuizen te moderniseren en dat het onverdoofd castreren van biggen en het doden van eendagshaantjes niet meer is toegestaan.

Om concurrentievervalsing tegen te gaan vindt Fesneau dat de dierenwelzijnsnormen in heel Europa hetzelfde moeten zijn. Hij stelt verder dat de Europese normen ook moeten gelden voor producten van dierlijke oorsprong uit derde landen.


Pijn voorkomen

De Franse overheid verzoekt de Europese Commissie om bij de herziening van de dierenwelzijnsnormen bijzondere aandacht te besteden aan verbetering van de omstandigheden voor het houden, fokken en vervoeren van dieren. Belangrijk is hierbij het voorkomen van pijn, of op zijn minst verminderen daarvan, als er een minder pijnlijk en economisch haalbaar alternatief is. Dat betekent onder andere dat het doden van eendagshaantjes in heel Europa niet meer toegestaan zou mogen worden.

Ook castratie van biggen ligt onder de Franse loep. Als alternatief is er mogelijk het houden van beren of immunocastratie. Castratie moet op zijn minst onder verdoving en met pijnbestrijding gebeuren, stelt Fesneau. Bij het verbeteren van het dierenwelzijn is het van belang om steeds gebruik te maken van de nieuwste wetenschappelijke kennis over alternatieve productiemethoden en de effecten hiervan, luidt de Franse inbreng.


Vrijwillige etikettering

Om voor de consument duidelijkheid te scheppen over dierenwelzijn willen de Franse autoriteiten de consumentenvoorlichting verbeteren door op vrijwillige basis dierlijke producten op de Europese markt te etiketteren. De kosten van het verbeteren van het dierenwelzijn moeten worden verdeeld over alle schakels van van de keten tot en met de consument.

De overschakeling naar een dierenwelzijnsvriendelijke houderij kan volgens het Franse ministerie niet onmiddellijk. Er moet rekening worden gehouden met onder andere de afschrijvingstermijn van de gebouwen en inrichting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer