Europees geld voor toekomstbestendige landbouw in Limburg

Limburg gaat op 14 november als eerste provincie in Zuidoost-Nederland aan de slag met nieuwe Europese subsidieregelingen. Deze zijn gericht op de grote opgaven op het platteland, waaronder de stikstof- en mestproblematiek en bodem-, lucht- en waterkwaliteit.

Europees+geld+voor+toekomstbestendige+landbouw+in+Limburg
© Twan Wiermans

Europa tast in de buidel om heel Zuidoost-Nederland hierbij te ondersteunen. De provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg krijgen tot en met 2027 in totaal zo'n 74 miljoen euro van Brussel. De provincies en waterschappen doen hier nog eens 74 miljoen euro bovenop.

De subsidieregeling Leader beheerkosten gaat als eerste open in Limburg. Leader richt zich op brede plattelandsontwikkeling en bottom-up gegenereerde projecten die zijn gericht op biodiversiteit, milieu, klimaat, sociale cohesie en lokale economie. Met het geld wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid en versterking van het platteland. Per 1 december gaan ook verschillende subsidieregelingen in de regio open, zoals productieve investeringen voor jonge landbouwers.

Limburgs gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) is blij dat de uitvoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-programma van start gaat: 'De leefbaarheid van het platteland en de natuur hebben onze volle aandacht. We zijn blij met de financiële stimulans vanuit onder andere Europa voor een sterke, toekomstbestendige landbouw in Limburg. Dat is de basis, daar gebeurt het.'


Toekomstbestendige landbouw

Ieder lidstaat van de Europese Unie geeft een eigen invulling aan het nieuwe GLB dat sinds 1 januari 2023 is ingegaan. De grootste uitdagingen voor de land- en tuinbouw liggen op het gebied van biodiversiteit, klimaat en waterkwaliteit. De Nederlandse invulling van het GLB voor 2023-2027 concentreert zich hierop en moet bijdragen aan veerkrachtige agrarische bedrijven, een gezonde natuur en een leefbaar platteland.

In totaal zijn er in Nederland 22 subsidieregelingen waarvan landbouwers, natuur- en landschapsbeheerders, overheden, kennisinstellingen en burgercoöperaties gebruik kunnen maken. De subsidies die worden toegekend moeten in Limburg bijdragen aan een toekomstbestendigere landbouw.


Cofinanciering

Van de beschikbare 148 miljoen euro voor Zuidoost-Nederland komt de helft van de Europese Unie. De andere helft bestaat uit cofinanciering van waterschappen en de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. De 22 subsidieregelingen voor de toekomstbestendige landbouw zijn verdeeld in nationale regelingen, ofwel rijksregelingen, en regelingen per provincie. De rijksregelingen bestaan onder andere uit inkomenssteun voor boeren en de ecoregeling.

De rijksregelingen worden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgevoerd. Daarnaast zijn er verschillende provinciale regelingen die in Zuidoost-Nederland worden uitgevoerd door Stimulus Programmamanagement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / -1°
    60 %
Meer weer