Nog geen geld naar provincies voor snelle start aanpak platteland

Provincies die alvast geld van het Rijk willen om te beginnen met de hervorming van het landelijk gebied, moeten daar nog tot zeker begin volgend jaar op wachten.

Nog+geen+geld+naar+provincies+voor+snelle+start+aanpak+platteland
© Léonie Vaarhorst

Dat blijkt uit de eerste reacties van het Rijk op de twaalf ingediende Provinciale Programma's Landelijk Gebied (PPLG's). Zo vroeg Limburg alvast 150 miljoen euro voor ingrepen in de natuur waarvan direct duidelijk is dat ze helpen. 'Het Rijk komt ons vooralsnog niet tegemoet', laat de provincie woensdag weten.

Provincies hebben deze zomer in opdracht van het Rijk conceptplannen aangeleverd voor de herindeling van het landschap buiten de steden, met onder meer als doel om de staat van de natuur te verbeteren. Provincies zeggen in veel gevallen daar miljarden euro's voor nodig te hebben.

Sommige provincies vroegen – in afwachting van een beoordeling van hun plannen door het ministerie – alvast om een startbedrag, zodat al met een deel van de plannen kan worden begonnen. Zo wilde Overijssel 436 miljoen euro, Zeeland vroeg om 67 miljoen euro.


Maart 2024

Het ministerie laat nu aan in elk geval Limburg en Overijssel weten dat dat geld er voorlopig nog niet komt. 'Onder voorbehoud van een nader positief advies vanuit kennisinstellingen komen middelen op zijn vroegst in maart 2024 beschikbaar', meldt Limburg. Ook Overijssel heeft te horen gekregen dat in het eerste kwartaal van volgend jaar meer informatie moet worden verstrekt, waarna het geld mogelijk alsnog vrijkomt.

Zuid-Holland, dat geen voorschot heeft aangevraagd, zegt 9 miljard euro nodig te hebben voor de uitvoering van het PPLG. Een concrete onderbouwing van dit bedrag ontbreekt echter, staat in de reactie die het ministerie stuurde naar de provincie. In totaal vroegen de twaalf provincies ruim 58 miljard euro voor de aanpak van het landelijk gebied. Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft eerder al gezegd dat ze niet meer geld vrijmaakt dan het eerder bepaalde bedrag van 24,3 miljard euro.

Wat ook voor vertraging zorgt, is dat de Ecologische Autoriteit door personeelsgebrek pas in de loop van volgend jaar de plannen van de provincies kan beoordelen. De provincies moeten uiterlijk 30 september 2024 een definitief PPLG hebben ingediend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer