Natuur wordt rechtspersoon in Eijsden-Margraten

De natuur krijgt in het vervolg een eigen stem in de besluitvorming in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. De gemeente gaat onderzoeken hoe het praktisch en juridisch moet om de natuur als rechtspersoon te erkennen. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten, nadat de lokale partij PRO Eijsden-Margraten een motie daarover indiende.

Natuur+wordt+rechtspersoon+in+Eijsden%2DMargraten
© Twan Wiermans

PRO Eijsden-Margraten, een samenwerkingsverband van PvdA, GroenLinks, D66 en onafhankelijken, ziet voor zich dat een voogd gaat optreden namens de natuur. Dat kan een natuurorganisatie zijn, maar ook een andere externe deskundige, liet fractievoorzitter Sjanne Quellhorst vrijdag aan de Limburger weten. Volgens de partij bestaat natuur als rechtspersoon al in andere delen van de wereld en is het dus mogelijk om dat ook in Nederland te doen.

'Gemeente Eijsden-Margraten gaat een pioniersrol spelen', stelt de Limburgse fractie. 'De natuur heeft nu geen stem, maar heeft wel bescherming nodig tegen bedreigingen zoals klimaatverandering, verlies van leefgebieden en vervuiling. In Eijsden-Margraten is een schat aan natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit te vinden.'

De partij hoopt dat een eigen stem voor de natuur leidt tot innovatieve benaderingen. De gemeente moet in het vervolg bij elk nieuw beleidsvoorstel de belangen van de natuur inzichtelijk maken, aldus de motie van PRO Eijsden-Margraten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer