Limburg kan ongewenst oppompen grondwater nog niet tegengaan

Het is voor provincie Limburg niet mogelijk om de ongewenste onttrekkingen van grondwater rond de Peelvenen te stoppen. Gedeputeerde Staten stellen in antwoord op vragen van GroenLinks Limburg dat de provincie informatie moet geven over de schadelijke effecten op de natuur om het zonder vergunning oppompen van grondwater door bedrijven en agrariërs tegen te gaan. Er zijn geen gegevens beschikbaar.

Limburg+kan+ongewenst+oppompen+grondwater+nog+niet+tegengaan
© ZLTO

GroenLinks stelde vorige maand vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de hydrologische situatie rondom de Natura 2000-gebieden Groote Peel en de Mariapeel. De bezorgdheid over de handhavingsverzoeken die door de Werkgroep Behoud de Peel zijn ingediend tegen niet-vergunde beregeningsputten in de bufferzone rondom deze gebieden leidt tot deze vragen.

Zo is de fractie benieuwd naar het aantal agrariërs dat hieraan deelneemt en de acties van de provincie om te voorkomen dat deze gronden worden gebruikt voor activiteiten zoals lelieteelt en graszodenbedrijvigheid, aangezien deze activiteiten een negatieve invloed hebben op de bufferzones van de genoemde Natura 2000-gebieden. GroenLinks-Statenlid Kathleen Mertens benadrukt het belang van de ingediende vragen. 'Het behoud van onze waardevolle natuurgebieden moet prioriteit hebben. We roepen provincie Limburg op om snel en adequaat te handelen om de waterhuishouding in de bufferzones te beschermen en zullen nauwlettend toezien op de genomen maatregelen.'


Droogte

Een verzamelnaam voor verschillende Natura 2000-gebieden in Noord-Limburg en het oosten van Noord-Brabant is de Peelvenen. De flora en fauna van die regio's zijn uitgedroogd. Als er bijvoorbeeld weinig regen valt, gebruiken bedrijven en agrariërs in de buurt grondwater om akkers te besproeien. Zonder vergunning kon dat voor een lange tijd worden gedaan.

In 2022 verboden de provincies het oppompen van water zonder vergunning omdat het de natuur verdroogt. Desalniettemin is het moeilijk om agrariërs en bedrijven ook echt te overtuigen om te stoppen met het onttrekken van water. Om dat te bereiken, moeten de provincies per geval aantonen wat de schadelijke effecten zijn op de natuur. Limburg stelt dat het tijd kost om die effecten te onderzoeken. Bovendien twijfelen Gedeputeerde Staten of de analyses voldoende zijn om bedrijven en agrariërs te overtuigen om de grondwateronttrekkingen te stoppen.


Verder verslechteren

De natuur van de Peelvenen kan verder verslechteren als gevolg van deze 'klem', zoals de provincie het beschrijft. 'De economische consequentie is dat de agrarische bedrijvigheid voorlopig nog gebruik kan blijven maken van grondwater om ook bij droogte de gewasgroei te bevorderen', voegt de provincie daar nog aan toe.

Om de natuur in de tussentijd te beschermen, hebben de provincies Limburg en Noord-Brabant een intentieovereenkomst met de waterschappen gesloten. Daarmee proberen de overheden de landbouw te stimuleren om transitiemaatregelen te nemen om de waterbehoefte te verminderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer