'Natuurinclusief telen is toevoeging voor de omgeving'
Natuurinclusieve landbouw is niet altijd gemakkelijk toepasbaar in alle sectoren. Voor vleesveehouders wil Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg (NIL), samen met de LLTB, mogelijkheden bieden met de cursus Natuurlijk! Vleesvee.
Natuurinclusieve landbouw is een manier van boeren waarbij maximaal ingezet wordt op natuurlijke processen. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan bestuiving, stikstoffixatie en mineralisatie. Deze natuurlijke processen leveren op hun beurt weer een positieve bijdrage aan de bedrijfsvoering van een bedrijf.
Volgens Judith Deusings van de Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg (NIL) is het belangrijk dat ook vleesveehouders op de hoogte zijn hoe zij natuurinclusief werken kunnen toepassen op hun bedrijf. ‘Bij natuurinclusieve landbouw wordt gestreefd naar een win-winsituatie voor zowel, in dit geval, het vleesveebedrijf en de biodiversiteit, bodem, waterkwaliteit en het landschap.'
Deusings stelt dat de vleesveehouderij in Limburg over het algemeen zeer extensief is. 'Een goed voorbeeld zijn de graslanden die belangrijk zijn voor de vleesveebedrijven, maar tegelijkertijd ook een grote bijdrage leveren aan de landschapskwaliteit. Wij willen vleesveehouders de mogelijkheid bieden om bestaande kennis op het gebied van natuurinclusief telen te vergroten en hen bewust maken van de bijdrage die zij kunnen leveren aan een meer natuurinclusieve landbouw in onze provincie.’
‘Natuurinclusieve landbouw is het streven naar een win-winsituatie'
De cursus Natuurlijk! Vleesvee van Stichting NIL en LLTB is daar onderdeel van en richt zich op Limburgse vleesveehouders die hun kennis over natuurinclusieve landbouw willen uitbreiden en dit willen toepassen op hun bedrijf.
Traject van twee jaar
In het project van NIL gaan de deelnemers gedurende twee jaar aan de slag met het thema natuurinclusief telen. Het einddoel is om de bedrijfsvoering te verduurzamen, het verdienmodel te verbeteren en onderlinge samenwerking te bevorderen.
De cursus bestaat uit vijf workshops van een dagdeel, gevolgd door vier terugkombijeenkomsten. ‘Per bijeenkomst zal één thema centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan het zelf telen van krachtvoer, het verbeteren van de bodemgezondheid of hoe de afzet van zo'n uniek stuk vlees georganiseerd kan worden', legt Deusings uit. 'Bij elk van deze thema's wordt steeds de koppeling gemaakt met natuurinclusieve landbouw.'
Daarnaast zijn er een aantal analyses inbegrepen. Die dienen voor het bedrijf als nulmeting. De resultaten van de analyses worden gebruikt om per thema de praktische vertaling te maken naar de deelnemende bedrijven.
Gastsprekers en partners
De inhoud van de bijeenkomsten wordt voorzien door partners van Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg en andere gastsprekers. 'Met deze opzet hoop ik dat de cursus enerzijds vleesveehouders met elkaar verbindt op het gebied van natuurinclusief telen. Anderzijds hopen we door de inbreng van gastsprekers en de wil om van elkaar te leren de bestaande kennis te vergroten’, sluit Deusings af.
Een van de gastsprekers is Robbert Janssen van Natuurvlees-Nederland. Dit bedrijf levert gecertificeerd twee sterren Beter Leven-rundvlees van vrouwelijke, Nederlandse runderen die zijn ingezet voor het beheer van natuurgebieden. ‘Vleesveehouders die zich verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit van hun leefomgeving, kunnen hun bedrijfsvoering aantoonbaar natuurinclusief maken', vindt Janssen.
De gastspreker geeft aan dat vleesveehouders dit onder meer kunnen doen door te focussen op thema's als dierenwelzijn, een gesloten kringloop, biodiversiteit, Nederlands product en transparantie. Janssen: 'Door het vlees als zodanig herkenbaar te verkopen, wordt de meerwaarde van een natuurinclusieve werkwijze vertaald in enerzijds lagere kosten en hogere opbrengsten en anderzijds de continuïteit van het bedrijf.'
Op maat van het bedrijf
De eerste aanmeldingen voor de cursus zijn inmiddels binnen. Zo ook die van Geert Rutten. Hij runt samen met zijn familie een zoogkoeienbedrijf met akkerbouwteelt in het Zuid-Limburgse Wijlre. ‘Ik ben van mening dat het model van natuurinclusieve landbouw in Limburg op maat van het individuele bedrijf kan worden toegepast. Het is daarmee niet alleen een toevoeging voor de omgeving, maar ook voor de ondernemer. Kringlooplandbouw wordt in mijn ogen ook al veel toegepast in Zuid-Limburg.’
Rutten heeft zich ingeschreven voor de cursus, omdat hij nieuwsgierig is naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van natuurinclusief telen. ‘Wij doen al van alles, maar ik ben benieuwd wat nog meer mogelijk is. Verder hoop ik mijn kennis te vergroten om dit vervolgens toe te passen op ons bedrijf. De nulmetingen die onderdeel zijn van de cursus, kunnen daar zeker bij helpen. Ook ben ik benieuwd hoe collega’s tegen zaken aankijken. Ik hoop door de cursus en van collega’s en de sprekers nog meer te leren.’
De cursus Natuurlijk! Vleesvee start op 13 november, gevolgd door cursusdagen op 1 december, 15 januari, 29 januari en 19 februari. Meer informatie over het project is te vinden op de website van Natuurinclusieve Landbouw Limburg.
Onderdeel van Natuurinclusieve Landbouw Limburg
Het project Natuurlijk! Vleesvee maakt onderdeel uit van het plan Natuurinclusieve Landbouw Limburg. Dit is een initiatief van de ‘coalitie voor nieuw perspectief’, waarin de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg, BioLogisch Limburg, Coöperatie Natuurrijk Limburg, Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg, provincie Limburg, Wageningen University & Research, HAS Hogeschool en Waterschap Limburg deelnemen. Bij de uitvoering wordt samengewerkt met andere partijen, zoals gemeenten en Brightlands Campus Greenport Venlo. Samen wordt gekeken hoe vraag en aanbod meer op elkaar kunnen aansluiten. Daarbij is aandacht voor een duurzaam en rendabel toekomstperspectief voor de landbouw en duurzame productie, gebruikmakend van korte, gesloten kringlopen en met nog meer zorg voor biodiversiteit, bodem, water, lucht en landschap.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Husqvarna Zitmaaier / tuintrekker R318X (LH) #39507
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Vari-Opal 7 (MM) #510226
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP + BOS HE8044-Fce-HD
2021, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Donderdag7° / 3°95 %
-
Vrijdag10° / 7°90 %
-
Zaterdag7° / 5°90 %