Maatschap Jobing-Buurman vindt contact met samenleving belangrijk

Maatschap Jobing-Buurman in het Drentse Grolloo treedt met een open vizier de samenleving tegemoet. Niet alleen via een melktap en vleesverkoop aan de weg. Jans en Alie Jobing ontvangen ook volop bezoekers. Dat hoort er gewoon bij.

Maatschap+Jobing%2DBuurman+vindt+contact+met+samenleving+belangrijk
© Harry Tielman

Boerin Alie Jobing kreeg twee weken geleden een Waarde-Ring uitgereikt tijdens de Dutch Food Week. Daarbij werd ze door de Drentse gedeputeerde Willemien Meeuwissen 'een ambassadeur voor de landbouw' genoemd. Voor haar activiteiten om de agrarische sector bij een breder publiek bekend te maken. Zoals met bedrijfsbezoeken voor recreanten, maar ook via de dorpsvereniging. 'Ik zie mijzelf niet direct als ambassadeur. Wat ik doe, voelt zo gewoon. Het hoort er gewoon bij', zegt Jobing bescheiden.


Die extra activiteiten die Jobing samen met haar man Jans en hun twee zonen Mark en Arjen op hun gemengde bedrijf met melkvee, vleesvee en akkerbouw uitvoeren, zijn organisch ontstaan, vertelt Jobing. 'Van het een kwam het ander. Onze jongste zoon Arjen kwam op het idee zijn skelter vol te laden met aardappelen en langs de weg te verkopen. Dat liep zo goed dat hij al snel meer verdiende dan zijn broer en zus met hun vakantiebaantjes.'


Kraampje

Het bracht de ondernemers op het idee dat er meer in zat. Ze begonnen een kraampje met naast aardappelen, eieren en uien ook andere producten als courgettes en kalebassen. Later kwamen er verse melk van de 125 melkkoeien bij en vlees van het eigen vleesvee.

We vertellen dat de gangbare landbouw niet noodzakelijk minder waardevol is dan de biologische landbouw

Alie Jobing, Maatschap Jobing-Buurman in Grolloo

Volgens Jobing is het niet alleen commercieel belang om met zoiets te beginnen, Het is vooral een manier om met passanten te communiceren. 'Er is veel onwetendheid over de landbouw en mensen weten amper waar hun voedsel vandaan komt. We doen het voor de lol, niet zozeer voor de verdiensten. Je komt zo in contact met mensen die je anders niet zo snel zou spreken.'


Contact met de samenleving

Voor de maatschap is dat contact met de samenleving belangrijk, stelt Jobing. En dan vooral om het agrarisch bedrijf eens van de andere kant te laten zien. 'Toen wij met deze activiteiten begonnen, hadden we net twee demonstraties achter de rug, in Assen en Den Haag. Jans en ik waren er daarna wel klaar mee. We laten liever zien dat er niet alleen negatieve kanten kleven aan het boeren. Dat er ook nog steeds veel positiefs zit aan het agrarisch bedrijf', zegt Jobing.

Omdat de maatschap in Grolloo midden tussen diverse recreatiebedrijven in zit, hebben de ondernemers zeker in de zomermaanden geen klagen over aanloop. Maar ook de dorpsgemeenschap weet hen te vinden, is hun ervaring.


Oproep op Facebook

Alie Jobing: 'Voor de melkverkoop heb ik eerst een oproepje geplaatst op Facebook om op zaterdag tussen 10 en 12 langs te komen voor verse melk direct uit de tank. Mensen reageerden enthousiast en kwamen langs om hun emmertjes te vullen.' Inmiddels staat er een gekoelde melktap aan de weg, zodat Alie Jobing niet meer voor elke klant apart naar de melktank hoeft.


Mark (links) en Jans Jobing doen het werk achter, bijgestaan door hond Bo.
Mark (links) en Jans Jobing doen het werk achter, bijgestaan door hond Bo. © Harry Tielman

De maatschap startte daarop ook met de verkoop van vlees van eigen vee. Voorheen kwamen er al Black Angus-runderen naar het bedrijf om die in te kruisen met hun eigen melkvee. De kalveren die hieruit voortkomen, worden nu gemest op eigen bedrijf. Sinds eind 2020 houdt het bedrijf ook een aantal Hereford-vleeskoeien, die de ondernemers konden overnemen van een bevriende akkerbouwer. 'Onze boodschap is dat je helemaal geen biefstuk uit Argentinië of Ierland hoeft te kopen, maar dat vlees van eigen bodem veel beter is.'


Krijtbord

Via de verkoop aan de weg vond de maatschap ook de weg naar de burger. De recreanten die 's zomers langskomen voor verse producten, kunnen via hun camping of ander vakantieverblijf ook een bedrijfsbezoek boeken. Of ze worden uitgenodigd met een krijtbord aan het fietspad langs de weg. 'We hebben hier de instelling dat we de deur van de stal nooit achter ons dicht doen. We vinden het belangrijk dat er meer bewustzijn komt onder de burgers over waar hun voedsel vandaan komt.'

Bij die burgers gaat het vooral om onwetendheid, niet om onwil, stelt Alie Jobing dan ook vast. 'We merken dat veel mensen openstaan voor ons verhaal. Voor sommigen is het herkenning van vroeger, voor anderen is het boerenbedrijf compleet nieuw. Ze zien hier dingen die ze elders nog nooit hebben gezien. Veganisten zul je hier niet zo snel zien, maar van wat wij de reguliere bezoeker vertellen, blijft altijd wel wat hangen.'


Flexibel opstellen

Jans en Alie Jobing stellen zich bij hun rondleidingen flexibel op. Het kan wat hen betreft alleen over koetjes en kalfjes gaan, maar ook het fosfaatoverschot of het stikstofprobleem gaan ze niet uit de weg.

'We proberen vooroordelen te ontkrachten. We vertellen bijvoorbeeld dat gangbare landbouw niet noodzakelijk minder waardevol is dan biologische landbouw. Dat we jaarlijks een tiental vrachtwagens met mest uit Noord-Brabant laten komen omdat we anders niet genoeg voeding hebben voor onze gewassen. Maar dat we van de regelgeving geen koe extra mogen melken.'

Niet alleen toeristen worden inmiddels ontvangen op het gemengde bedrijf, vertelt Jobing. Onlangs kregen de ondernemers het verzoek of ze een delegatie provinciale D66-leden konden rondleiden. 'Ik vond het positief dat ze naast de theorie die de politiek is nu ook eens de praktijk wilden zien. Van een echte discussie kwam het echter niet. Ik had het gevoel dat een deel liever vasthield aan hun eigen waarheid, maar dat een ander deel wel wat had geleerd die dag.'


Maatschap Jobing-Buurman in Grolloo met zoon Mark, Alie en Jans Jobing.
Maatschap Jobing-Buurman in Grolloo met zoon Mark, Alie en Jans Jobing. © Harry Tielman


Bedrijfsgegevens

Naam: Mark (22), Alie (51) en Jans (54) Jobing. Woonplaats: Grolloo (DR) Bedrijf: Maatschap Jobing-Buurman Grootte: 125 hectare, waarvan 40 hectare grasland, 22 hectare natuurland, 8 hectare mais, 4 hectare erwten, 27 hectare zetmeelaardappelen, 9 hectare consumptieaardappelen en 15 hectare bieten. Alie en Jans Jobing worden bijgestaan door zoons Mark en Arjen (18). Ze produceren gras, mais, erwten en bieten als voedsel voor hun melkkoeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer