Het regent Waarde-ringen tijdens Dutch Food Week voor band boer burger

In diverse provincies zijn de laatste dagen tijdens de Dutch Food Week mensen in het zonnetje gezet die zich inzetten voor het versterken van de band tussen boeren en consumenten. Onder andere in Utrecht, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland werden Waarde-ringen uitgereikt als teken van waardering. In Zeeland gebeurt dat zaterdag.

Het+regent+Waarde%2Dringen+tijdens+Dutch+Food+Week+voor+band+boer+burger
© Joost de la Court

De speld met oorkonde was in Groningen voor garnalenvisser Johan Rispens uit Zoutkamp. Hij heeft zich op verschillende manieren sterk gemaakt om het verhaal van de visserij goed te laten zien, stelde gedeputeerde Henk Emmens (BBB) vast.

Behalve voor Rispens was er ook een onderscheiding voor Desiree van der Wijk die in het Groningse Westerkwartier een project opzette voor gezond eten. Dat deed zij door recepten te verspreiden en challenges te organiseren.


Groentetuinen

Jos Meijers uit Groningen kreeg een Waarde-ring opgespeld voor zijn inspanningen als initiator van Toentje, waarbij in stedelijke groentetuinen verse producten worden geteeld voor de voedselbank. Via het project 'Boeren voor de voedselbank' probeert Meijers de voedselbanken ook met boeren in de regio te verbinden.


Een Waarde-ring voor Jos Meijers van Toentje in Groningen uit handen van gedeputeerde Henk Emmens.
Een Waarde-ring voor Jos Meijers van Toentje in Groningen uit handen van gedeputeerde Henk Emmens. © Joost de la Court

Emmens benadrukte dat het bij de beoordeling van mogelijke kandidaten niet ging om wie de beste was. 'Dat is maar ingewikkeld.' Wat volgens hem wel telt, is wie eruit springt in het verkorten van de keten, zich inzet voor het verbeteren van de gezondheid of zich onderscheidt in de productieketen.

'Dan is het goed te zien dat mensen via hen minder kijken naar de kiloprijs, maar naar voedingswaarde', zegt de gedeputeerde. De drie onderscheiden Groningers zetten zich allemaal in voor het op de kaart zetten van goed voedsel, stelt Emmens.


Fietspuzzeltochten

In het Drentse Grolloo werden twee samenwerkingsverbanden en een individuele boerin in het zonnetje gezet door gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD). Zo kregen de leden van de Beleef Beilen-commissie, die jaarlijks fietspuzzeltochten organiseert langs agrarische bedrijven, de Waarde-ring voor het actief verbinden van burgers en boerenbedrijven. Dat gebeurt door boerin Ilse Seubring bijgestaan door een aantal burgerleden. 'Het plezier dat ze daarin hebben spat er vanaf', stelde Meeuwissen tevreden vast.

Ook de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe kreeg een speld met oorkonde van de Drentse gedeputeerde. Initiator Jan van Goor van de coöperatie mocht deze in ontvangst nemen. 'Van Goor is altijd bezig mensen te verbinden en versterkt zo de regionale economie en de duurzame leefbaarheid in de regio', licht de gedeputeerde toe.


Alie Jobing-Buurman  uit het Drentse Grolloo kreeg de Waarde-ring voor haar inzet als ambassadeur van de sector.
Alie Jobing-Buurman uit het Drentse Grolloo kreeg de Waarde-ring voor haar inzet als ambassadeur van de sector. © Joost de la Court

Boerin Alie Jobing-Buurman uit Grolloo werd door Meeuwissen geprezen om haar inzet als promotor van eerlijk geproduceerd voedsel. Behalve met een stalletje aan de weg met diverse streekproducten en producten van eigen bedrijf is Jobing ook actief in het rondleiden van bezoekers op het bedrijf en is zij betrokken bij de VVV Grolloo. 'Een ware ambassadeur voor de sector', noemde de gedeputeerde haar.


Overijssel

In Overijssel was er een Waarde-ring voor Winny van Buuren, die samen met haar partner Arjen een akkerbouwbedrijf runt in Borne. Ook Christian en Sanne Klein Koerkamp wonnen een ring, zij hebben sinds vorig jaar een biologische stadsboerderij (Heerlijkheid Linde), vlakbij Deventer. De derde en laatste ring in Overijssel was voor varkenshouder Stephan Rientjes uit Raalte, die ook een akkerbouwbedrijf runt en zijn eigen kringlopen sluit.


Flevoland

In Flevoland gingen de Waarde-ringen naar Mariëlle Keijzer, de familie Flantua en Jacobina Hoekstra. Laatstgenoemde is boerin, educatieboerin en een van de grondleggers van Kom bij de Boer. De familie Flantua organiseert evenementen en activiteiten rondom voedsel uit Flevoland. Mariëlle Keijzer is derde generatie van het akkerbouwbedrijf van haar familie en zet zich in voor een goede balans tussen ecologie en akkerbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer