LTO: willekeur loslaten 1 oktobergrens niet uit te leggen

LTO Nederland vindt het opschuiven van de verplichte inzaaidatum van mais in Drenthe, Groningen en Friesland niet uit te leggen. Nu bepalen niet de landbouwomstandigheden of het weer, maar de provincie waarin je woont het oogstmoment, stelt de belangenorganisatie.

LTO%3A+willekeur+loslaten+1+oktobergrens+niet+uit+te+leggen
© Burt Sytsma

Voor de drie noordelijke provincies is het uiterlijke oogstmoment uitgesteld tot 10 oktober. In de rest van Nederland is de deadline van 1 oktober niet opgeschoven. LTO vreest dat boeren in de rest van het land onvolgroeide gewassen moeten gaan oogsten als het oogstmoment in die gebieden niet wordt opgeschoven.


Voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenten vindt dat dit willekeurige beleid per direct moet worden aangepast. Ze vindt het wel terecht dat er rekening wordt gehouden met boeren die zitten met onvolgroeide gewassen, maar zoals het nu is bedacht, beschouwt zij het als scheef. De Vries vindt dat de argumenten die demissionair landbouwminister Piet Adema gebruikt voor het uitstellen van de maisoogst ook van toepassing zijn op aardappelen en andere akkerbouwgewassen. 'Dit is meten met twee maten.'

LTO roept de minister en de Tweede Kamer op om flexibeler te zijn met het instellen van een verplichte grensdatum voor het inzaaien van vanggewassen. De Vries: 'Dat akkerbouwers verplicht worden om niet-volgroeide gewassen te oogsten en geconfronteerd worden met een korting als ze dat niet doen, heeft niets met duurzame landbouw te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer