Rabobank had melkveehouders moeten waarschuwen voor fosfaatrechten

Rabobank had bij het aangaan van een kredietovereenkomst in 2014 een melkveebedrijf in het Brabantse Oirschot moeten waarschuwen voor mogelijke productiebeperkende maatregelen. Dat oordeelt Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een tussenarrest. De bank mag overigens nog tegenbewijs leveren.

Rabobank+had+melkveehouders+moeten+waarschuwen+voor+fosfaatrechten
© Pixabay

De maatschap, bestaande uit een echtpaar en hun zoon, spande een rechtszaak aan tegen Rabobank. De melkveehouders willen een schadevergoeding van minimaal 250.000 euro, omdat de bank niet heeft voldaan aan de zorgplicht.

Volgens de maatschap behoorde Rabobank te weten of zou de bank hebben moeten weten dat een productiebeperkende maatregel op de loer lag. Ook had de bank in het kader van die zorgplicht hiervoor moeten waarschuwen bij het aangaan van de kredietovereenkomst van 1.175.000 euro voor de bouw van staluitbreiding en de aankoop van grond.


Referentiedatum

Die overeenkomst vond plaats in oktober 2014. Op 2 juli 2015 werd het fosfaatrechtenstelsel ingevoerd. Die datum was ook de referentiedatum voor het aantal stuks vee. Dit aantal was beduidend minder dan wat de melkveehouders bij de uitbreiding voor ogen hadden. De nieuwe stal was pas eind 2015 klaar.

Het gerechtshof acht het aannemelijk dat Rabobank voorafgaand aan het sluiten van de kredietovereenkomst niet heeft gewaarschuwd voor de mogelijke invoering van productiebeperkende maatregelen zoals een fosfaatrechtenstelsel en de daaruit voortvloeiende risico's voor de bedrijfsvoering en financiële positie van de maatschap.


Tegenbewijs

Wel mag Rabobank komen met tegenbewijs en getuigen. Hiervoor wordt een nieuwe zitting gehouden in het Paleis van Justitie in Arnhem. Een datum is nog niet vastgesteld.

Bij een eerdere uitspraak door de rechtbank Midden-Nederland werd de eis van het melkveebedrijf afgewezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer