Rabobank: daling varkenspopulatie EU vlakt af

De productie van varkensvlees in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk is in de eerste zeven maanden van dit jaar sterk afgenomen. Als gevolg van de positieve marges in de varkenshouderij was die krimp minder dan voorheen.

Rabobank%3A+daling+varkenspopulatie+EU+vlakt+af
© Twan Wiermans

Dat meldt Rabobank in een marktupdate. De vleesvarkens- en biggenprijzen zijn ondanks de daling sinds de zomer historisch gezien nog altijd op een relatief hoog niveau. De daling komt door een zwakkere vraag. Het hoge niveau is mede het gevolg van een lager aanbod in de EU.

De zwakkere vraag komt ook doordat de consumptie van varkensvlees in de EU en het Verenigd Koninkrijk in de eerste zeven maanden van dit jaar met 5,5 procent is verminderd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Positieve marges

De varkensvleesproductie daalde in dit gebied in dezelfde periode echter met 8,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Als gevolg van de positieve marges daalde het aantal zeugen in Duitsland, Polen en Nederland in het laatste half jaar minder snel dan in het half jaar ervoor.

In Spanje, Denemarken en Frankrijk was er voor het eerst weer een groei in de zeugenstapel te zien. In deze landen wordt voor de tweede helft van dit jaar een beperkt herstel van de productie gezien ten opzichte van de eerste helft van dit jaar.


Groei blijft uit

Rabobank verwacht overigens dat een uitbreiding van de varkensvleesproductie in 2024 waarschijnlijk uitblijft. Dit komt mede door opkoopregelingen in Nederland en België, aanhoudende PRRS-uitbraken in Spanje en een structurele afname van de varkensstapel in Duitsland.

Voor het vierde kwartaal van dit jaar wordt in de EU een prijsherstel verwacht als gevolg van een seizoensgebonden verbetering van de vraag. Voor een aanhoudend hogere vraag moeten de consumentenprijzen structureel dalen.

Doordat het prijsniveau in Brazilië relatief laag is, is Braziliaans varkensvlees meer concurrerend op de wereldmarkt. De export steeg in de eerste negen maanden met 90.000 ton, oftewel 19 procent, ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Vanuit Denemarken en Duitsland daalde die export juist.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer