LNV geeft goedkeuring aan groot onderzoeksproject voor brouwgerst

Op initiatief van Stichting Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout & Bier (Nibem) en BO Akkerbouw start volgend jaar de publiek-private samenwerking (PPS) Brouwgerst. Dit is een groot vierjarig onderzoeksproject met als doel de Nederlandse gerst-, mout- en bierketen toekomstbestendig te maken.

LNV+geeft+goedkeuring+aan+groot+onderzoeksproject+voor+brouwgerst
© Twan Wiermans

De Topsector Agri & Food gaf deze week akkoord voor de PPS Brouwgerst. Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw maakte dit donderdag bekend tijdens de jaarlijkse ketendag van Stichting Nibem in het Brabantse Lieshout. De PPS heeft een looptijd van 2024 tot en met 2027. Het beschikbare budget is ongeveer 3 miljoen euro. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financiert de helft daarvan via de topsector. De rest komt voor rekening van de Nederlandse brouwgerstketen.

Volgens Hoogendijk is het project geïnspireerd op de PPS Nederlandse Baktarwe die een vergelijkbare ketenaanpak kent. Wageningen University & Research is als onderzoeksinstelling aan de PPS Brouwgerst verbonden. 'Voor de exacte invulling van de activiteiten die onder dit project vallen en over de verdeling van de kosten moeten we de komende periode nog de puntjes op de i zetten', zegt de directeur van BO Akkerbouw.

Als initiatiefnemer is Nibem blij met de toekenning van de Topsector Agri & Food. Voorzitter Hubert te Braake meldt dat de PPS aansluit op de wens van de brouwgerstketen om te moderniseren en verder te verduurzamen. 'In het project wordt onderzocht hoe de duurzaamheid van de keten kan worden verbeterd en tegelijk hoe de kwaliteit van brouwgerst voor vermouting en bierproductie kan worden geoptimaliseerd.'


Zomergerst in het najaar zaaien

In het kader van het project vindt ook onderzoek plaats naar de effecten van klimaatverandering op de perspectieven van de Nederlandse brouwgerstteelt. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken in hoeverre het in Nederland vanwege de zachtere winters mogelijk is om zomergerstrassen al in het najaar te zaaien. Dit zorgt wellicht voor hogere opbrengsten en een betere oogstspreiding. Bovendien maakt het brouwgerst aantrekkelijker om in te zetten als rustgewas.

Beoogde resultaten van het onderzoek hebben betrekking op een betere kwaliteit van de Nederlandse brouwgerst voor zowel mouters als brouwers. Hiervoor is meer inzicht nodig van de relatie tussen eiwit-, enzymen- en zetmeelsamenstelling. Verder wordt gewerkt aan een duurzamere teeltstrategie met minder input van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Dat sluit aan op het streven om in de hele keten de CO2-footprint verregaand te verlagen.

In Nederland wordt nu 25.000 hectare zomergerst geteeld. Daarvan is ongeveer 20.000 hectare bestemd voor de brouwgerstketen. Het areaal brouwgerst is de laatste twintig jaar gehalveerd. De nieuwe PPS moet er volgens de initiatiefnemers voor zorgen dat het voor Nederlandse brouwerijen interessanter wordt om Nederlandse gerst af te nemen. Aansluitend moeten de verbeteringen in de keten het voor akkerbouwers financieel aantrekkelijker maken om brouwgerst te telen of te blijven telen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer