Graanpoolprijs Agrifirm plust 15 procent

De graanpoolprijs van Agrifirm van oogst 2022 is 15 procent hoger dan de prijs van 2021, maakt de landbouwcoöperatie bekend. Voor baktarwe is het poolresultaat voor de basispool uitgekomen op 296 euro per ton, voor leden met ledenvoordeel inbegrepen op 300 euro.

Graanpoolprijs+Agrifirm+plust+15+procent
© Twan Wiermans

De prijs van de bewaarpool voor oogst 2022 noteert 267 euro per ton. Het vaststellen van de prijs voor de graanpool van Agrifirm gebeurt middels het verkoopseizoen van mei voorafgaand aan de oogst tot mei dit voorjaar. Volgens de coöperatie werden in de eerste maanden van het seizoen de hoogste prijzen behaald. De pool kreeg in het najaar te maken met sterk dalende opbrengstprijzen op de afzetmarkt.

De brouwgerstprijs komt uit op 318 euro per ton voor de basispool. Hierbij liep de brouwpremie op tot 50 euro per ton. De vraag naar brouwgerst vóór de oogst was hoog, aldus Agrifirm. Dat had te maken met de onzekerheid over het te verwachten volume en de kwaliteit. Maar door de goede oogst drukte een ruime hoeveelheid brouwgerst de premies in een dalende markt.

In die dalende markt bleef de poolprijs voor brouwgersttelers die zelf bewaren in de lange bewaarpool steken op 284 euro per ton, inclusief premie. Over de oogst van 2022 ontvangen de leden van Agrifirm 4 euro per ton extra ledenvoordeel bovenop de genoemde poolprijs.


Agrifirm meldt verder dat in het afgelopen teeltseizoen de gewasopbrengsten van alle graansoorten hoog en kwalitatief goed waren. Dat geldt dus ook voor biologische baktarwe. In een ander bericht meldt de coöperatie dat de poolprijs hiervan uitkwam op 507 euro per ton.

De biologische graanoogst van 2022 gaat de boeken in als een jaar waar de kwaliteit van de granen en hoge opbrengsten samenkwamen, maar dat wel de hoge opbrengsten ervoor zorgden dat het eiwitgehalte in zowel gerst als tarwe aan de lage kant was. Ondanks dat was de kwaliteit voldoende om de oogst voor het grootste deel te verwerken voor humane consumptie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer