Commissaris van de Koning start dialoog rond Drentse bollenteelt

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma start deze maand met het inrichten van zogeheten gesprekstafels over de toekomst van de bollenteelt in Drenthe. Dat zegt zij in een tussenrapportage over de gesprekken die zij voerde met alle belanghebbende partijen rond de bollenteelt.

Commissaris+van+de+Koning+start+dialoog+rond+Drentse+bollenteelt
© Huisman Media

Klijnsma werd eerder dit jaar naar voren geschoven als verkenner en bemiddelaar om te kijken of de partijen wat dichter bij elkaar zijn te brengen. Actiegroepen van omwonenden van de Drentse bollenteelt liggen al jaren overhoop met telers over de effecten van die teelt op de leefomgeving.

De partijen nader tot elkaar brengen, is belangrijk nu een Programma Duurzame Bollenteelt Drenthe is opgezet. Daar moet in gemeente Westerveld in de vorm van een pilot een begin mee worden gemaakt. Naast kennis ontwikkelen om de bollensector verder te verbeteren en onderzoek naar meer milieuvriendelijke teelten, is het bevorderen van dialoog daar onderdeel van.


Vergroting draagvlak

Zo’n dialoog tussen alle partijen hoe de toekomst van de bollensector eruit ziet, vergroot het draagvlak. Dat meldt provincie Drenthe in de tussenrapportage. Meer begrip voor elkaars situatie vormt het uitgangspunt, stelt de provincie. Of dat is gelukt, blijft in de tussenrapportage nog onduidelijk. Wellicht dat begin december in de eindrapportage meer concrete acties worden gepresenteerd.

Volgens Klijnsma zijn uit de gesprekken wel waardevolle suggesties naar voren gekomen die kunnen helpen bij het voeren van een dialoog. ‘Verdere stappen moeten volgen in de gesprekstafels. Ik hoop dat zo een basis ontstaat om gezamenlijk tot oplossingen of compromissen te komen.’


Overheid moet regievoeren

Of dat lukt, moet nog blijken. Actiegroep Meten=Weten heeft inmiddels al laten weten niets in zo’n dialoog te zien. Zij vindt dat de overheid meer regie moet voeren. ‘Het optreden van de overheid blijft ook nu weer buiten de discussie. Zo ontloopt zij haar verantwoordelijkheid. Dat leidt alleen maar tot meer maatschappelijke onrust.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer