Tweede Kamer vraagt Adema nogmaals om tegen glyfosaat te stemmen

De Tweede Kamer vraagt demissionair landbouwminister Piet Adema nogmaals om tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat in Europa te stemmen. Vrijdag stemmen Europese lidstaten hierover. Ook vraagt de Tweede Kamer om een sneller verbod voor toepassingen van glyfosaat op grasland.

Tweede+Kamer+vraagt+Adema+nogmaals+om+tegen+glyfosaat+te+stemmen
© Dirk Hol

Donderdag nam de Tweede Kamer opnieuw een motie aan waarin Adema met klem werd opgeroepen om tegen deze verlenging te stemmen. De motie van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren kreeg steun van SP, PvdA, PVV, Volt, Denk en fractie Den Haan.

De minister legde eerdere oproepen om tegen te stemmen naast zich neer. Hij kondigde eerder deze week aan zich te onthouden van stemming in Europa. Dat werd hem niet in dank afgenomen door veel Tweede Kamerleden. Woensdagavond liet Adema opnieuw weten geen gehoor te geven aan een hernieuwd verzoek van de Tweede Kamer om tegen de verlenging te stemmen. De motie die woensdagavond is ingediend, werd door hem ontraden.


Een motie van BBB die het kabinet oproept om in de EU juist voor verlenging te stemmen, werd verworpen. Deze motie krijgt steun van VVD, CDA, Forum voor Democratie, SGP, JA21 en Groep Van Haga.


Sneller verbod grasland

De Tweede Kamer vraagt de minister ook de toepassing van glyfosaat op graslanden en vanggewassen buiten geïntegreerde gewasbescherming uiterlijk vanaf 1 juli 2024 te verbieden. Een motie van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren van deze strekking kreeg voldoende steun in de Tweede Kamer.

Adema had eerder zelf aangekondigd dat dergelijk gebruik van glyfosaat vanaf 2025 wordt verboden. Hiervoor is een wijziging van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden nodig om alternatieven voor glyfosaat te verplichten bij 'resetten' van grasland, groenbemesters en vanggewassen.


Alternatieven versnellen

In de Tweede Kamer leven ook zorgen over de toelating van nieuwe middelen. De Tweede Kamer verzoekt de minister de doorlooptijden van het toelatingsproces inzichtelijk te maken en de wachttijden voor het in behandeling nemen van aanvragen van biologische en laagrisicomiddelen (groene middelen) aanzienlijk te verkorten door de beoordelingscapaciteit te vergroten. Ook riep de Tweede Kamer de minister op om de beoordeling van groene middelen naar voren te halen, bijvoorbeeld door te prioriteren bij de herbeoordeling van bestaande middelen.

Tot slot verzoekt de Tweede Kamer de minister erop in te zetten dat zaadbehandeling in de nieuwe regels voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt erkend als een preventieve, reducerende maatregel in het kader van de geïntegreerde gewasbescherming en als precisietechniek. Het idee daarbij is dat zaadbehandeling bijdraagt aan vermindering van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en daarom een aparte status verdient bij de inzet op geïntegreerde gewasbescherming en precisielandbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer