Adema stemt niet voor of tegen glyfosaat

Nederland onthoudt zich van stemming bij de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat door de Europese Commissie. Dat heeft demissionair landbouwminister Piet Adema bekendgemaakt. De landbouwministers van de Europese lidstaten stemmen vrijdag 13 oktober over het voorstel van de Europese Commissie om de toelating van glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer had de minister met een motie verzocht tegen de nieuwe Europese goedkeuring van glyfosaat te stemmen. Een deel van de Kamerleden is bezorgd dat het middel mogelijk kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken.

Adema gaat hier niet in mee omdat er volgens hem behalve gegronde vermoedens geen sluitend wetenschappelijk bewijs is voor gezondheidsschade. Hij laat wel meewegen dat diverse wetenschappers een sterk vermoeden van een verband tussen het middel en de gezondheidsschade hebben.


Anderzijds vindt de bewindsman dat besluiten moeten worden genomen op basis van onafhankelijke en wetenschappelijke adviezen van daartoe aangewezen en bevoegde instanties in het Europese en nationale systeem. In Europa is dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en in Nederland het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Deze twee organisaties staan achter hernieuwde goedkeuring. Maar Adema wil niet geheel voorbijgaan aan de wens van de Tweede Kamer. Daarom stemt hij ook niet voor de verlenging van de goedkeuring van glyfosaat. 'Ik ben van mening dat aan het genuanceerde standpunt van Nederland geen recht wordt gedaan met een stem voor of tegen het voorstel van de Europese Commissie. Hiermee zou aan een van beide principes meer waarde worden gehecht dan aan het andere.'


Onderzoeksopdracht

Adema en demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport willen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de opdracht geven om onderzoek te doen naar het verband tussen glyfosaat en het ontstaan van de ziekte van Parkinson, blijkt ook uit de Kamerbrief. Zij verwachten de resultaten in drie tot vijf jaar. De landbouwminister wil dat de Europese Commissie bevestigt dat de goedkeuring van het middel kan worden ingetrokken als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het schadelijk is voor mens, dier en milieu.

'Mocht het onderzoek uitwijzen dat er direct verband is tussen parkinson en glyfosaat, dan stoppen we direct met glyfosaat', zegt Adema. 'Ik denk dat het ook in het belang van de boer zelf is om dan te stoppen met glyfosaat. Het gaat ook om hun gezondheid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer