Kamer smeekt Adema alsnog tegen glyfosaat te stemmen

Update - D66, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren doen een uiterste poging om demissionair landbouwminister Piet Adema zo ver te krijgen alsnog tegen verlenging van het gebruik van glyfosaat te stemmen. Ook daaraan zal de bewindsman geen gehoor geven, bleek woensdagavond tijdens een debat.

Kamer+smeekt+Adema+alsnog+tegen+glyfosaat+te+stemmen
© Dirk Hol

De drie partijen dienen woensdagavond een motie in waarin zij de minister 'met klem' verzoeken om vrijdag tegen het voorstel van de Europese Commissie te stemmen. Over deze motie wordt donderdag gestemd. De indieners rekenen op een meerderheid. Enkele weken geleden steunde een meerderheid van de Kamer namelijk ook een motie waarin de minister werd verzocht tegen het voorstel te stemmen.


Dinsdag maakte Adema bekend dat hij geen gehoor geeft aan die eerder ingediende motie. Hij zei dat hij zich vrijdag bij de EU onthoudt van stemmen over glyfosaat. Daarop voerde de Tweede Kamer een pittig debat met Adema over zijn besluit. Daarbij werd ook duidelijk dat BBB, VVD, CDA en SGP de minister juist vroegen om voor verlenging van de toelating te stemmen. De bewindsman veranderde dinsdagavond niet van gedachten.


Specifieke toets

De Kamerleden van D66, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren benadrukken in hun nieuwe motie onder meer dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, een belangrijke adviseur, niet specifiek toetst op de ziekte van Parkinson die met het middel in verband wordt gebracht. Het is volgens de indieners van de motie mede daarom 'aan de politiek' om de door de wetenschap aangewezen 'risico's te wegen en met voorzorg te handelen'.

Tijdens het debat woensdagavond liet Adema opnieuw weten geen gehoor te geven aan een hernieuwd verzoek van de Tweede Kamer om in de Europese Unie tegen de verlenging van van het gebruik van glyfosaat te stemmen. Een motie die woensdagavond in een Kamerdebat is ingediend door D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, werd door de demissionair minister ontraden. Donderdagmiddag wordt over de motie gestemd.

De verwachting is dat de motie door een Kamermeerderheid wordt gesteund. Dat doen in ieder geval GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren, die de motie van D66 mede hebben ondertekend.


Vrijdag stemming EU

De EU-lidstaten stemmen vrijdag over het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van glyfosaat ook de komende tien jaar toe te staan. Duitsland gaat tegenstemmen, meldde Adema dinsdag. België onthoudt zich net als Nederland van een stem.

Adema maakte dinsdag ook bekend extra onderzoek te laten doen naar de mogelijke gezondheidsschade door glyfosaat. Ook kondigde hij een verbod aan op het gebruik van glyfosaat op graslanden en vanggewassen buiten geïntegreerde gewasbescherming. Dit moet in 2025 ingaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer