Onderzoek Faunabeheereenheid: nestbehandeling bij ganzen werkt niet

Het onklaar maken van ganzeneieren, oftewel nestbehandeling, werkt niet. Dat blijkt volgens Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland uit een literatuurstudie die werd uitgevoerd in opdracht van de FBE.

Onderzoek+Faunabeheereenheid%3A+nestbehandeling+bij+ganzen+werkt+niet
© Vidiphoto

Nestbehandeling wordt steeds vaker toegepast als diervriendelijke maatregel om de populatiegroei van ganzen, die voor veel schade aan landbouwgewassen en natuur zorgt, te beheersen. In opdracht van FBE Noord-Holland deed Kees Koffijberg van kenniscentrum Sovon een uitgebreide literatuurstudie naar nestbehandeling.

'Het is heel begrijpelijk dat mensen denken dat als er minder eieren uitkomen, er minder vogels volwassen worden en dat daarmee ook de ganzenpopulaties krimpen. Het lijkt zo logisch en toch werkt het niet zo. Sterker nog, het onderzoek wijst uit dat nestbehandeling in de meeste gevallen niet effectief is', zegt Koffijberg.

Zo is het onmogelijk om alle nesten te vinden, aangezien ganzen deze goed verstoppen. Bovendien hebben kuikens uit de niet gevonden eieren een grote overlevingskans, omdat er minder concurrentie is van andere kuikens. Onderaan de streep zorgt dat ervoor dat er evenveel kuikens vliegvlug worden als wanneer er geen nestbehandeling wordt toegepast.


Ongewenste effecten

Daarnaast blijkt nestbehandeling ongewenste effecten te hebben. Het leidt tot verstoring in natuurgebieden en vormt daarmee een bedreiging voor beschermde broedvogels als de bruine kiekendief en de purperreiger. Tot slot is nestbehandeling een zeer arbeidsintensieve en daarmee een dure maatregel, concludeert Koffijberg in zijn literatuurstudie.

Patty Laan, directeur FBE Noord-Holland: 'FBE Noord-Holland zet in haar faunabeheerplannen in op preventieve maatregelen om schade door ganzen te voorkomen. Pas als die maatregelen niet werken, komt afschot in beeld. Om onze plannen te onderbouwen, verzamelen we betrouwbare data, onder andere via onze FaunaSpot-app. Daarnaast investeren wij in onderzoek, zoals dit onderzoek naar de effectiviteit van nestbehandeling. Het zou zonde zijn als we in Nederland deze maatregel blijven toepassen. Dan blijven de populaties namelijk groeien en dat heeft uiteindelijk alleen maar meer afschot tot gevolg. Dat moeten we echt niet willen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer