Friese melkveehouder vecht voor plekje in foerageergebied

Een misgelopen schadevergoeding van 20.000 euro. Dat is volgens een melkveehouder in het Friese Koudum het gevolg van een onjuiste begrenzing van het ganzenfoerageergebied Oudegaasterbrekken en Fluessen. Zijn weilanden kwamen volgens hem onterecht buiten het foerageergebied te liggen met als gevolg een lagere schadevergoeding voor vraatschade door ganzen.

Friese+melkveehouder+vecht+voor+plekje+in+foerageergebied
© Dirk Hol

De rechtbank in Leeuwarden tikte de provincie daarvoor eerder al op de vingers. Maar de provincie laat het er niet bij zitten. Maandag diende het hoger beroep van de provincie bij de Raad van State.

'Deze zaak gaat nu niet over de gemiste schadevergoeding', maakt een van de rechters van de Raad van State duidelijk. 'Alleen de begrenzing van het foerageergebied is vandaag aan de orde.' Die deugt volgens de Leeuwarder rechtbank niet en de provincie moest een nieuw besluit daarover nemen.


Natuurgebied

Dat is nu gebeurd. En weer valt die nieuwe beslissing negatief uit voor de melkveehouder. Met als nieuwe reden dat de weilanden van de melkveehouder in een natuurgebied liggen. 'Daarom komen ze sowieso niet in aanmerking voor een vergoeding van vraatschade door ganzen', stelt de advocaat van de provincie. Daarnaast is in een nieuwe verordening een andere begrenzing van de foerageergebieden vastgesteld. Op grond van die afbakening liggen de weilanden van de melkveehouder opnieuw buiten het foerageergebied en krijgt hij maar 80 procent vergoeding.

Voor de melkveehouder is dat nieuw. Bovendien is het een vreemd argument, zegt zijn raadsman. De weilanden lagen altijd al in een natuurgebied en eerder werd wel een volledige vergoeding voor vraatschade door ganzen betaald. Bovendien liggen de weilanden van zijn buren ook in hetzelfde natuurgebied en zij krijgen wel een volledige vergoeding. 'Wij zitten er middenin en krijgen niets', zegt de melkveehouder.


Fout

De advocaat van de provincie erkent bij de Raad van State dat dit verkeerd is gegaan. 'Die fout zal worden hersteld.' De melkveehouder vermoedt dat er geen sprake is van een fout, maar van kwade opzet. Die fout had volgens hem al jaren eerder moeten worden ontdekt.

De rechters van de Raad van State vragen zich hardop af waarom de provincie zich nu nog druk maakt. Er ligt intussen een nieuwe begrenzing waartegen de melkveehouder niets kan doen, omdat die regeling niet aanvechtbaar is. De winst voor de provincie is feitelijk al binnen. Maar de provincie vindt dat er bij de eerste aanwijzing van het gebied niets verkeerds is gedaan.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer