CLM: ganzen verjagen met drone werkt

Een proef om ganzen op lokale schaal te verjagen met een drone werkt, maar er zijn wel verbeterpunten. Het verkorten van de tijd tussen melding en start van de vlucht is een belangrijke. Ook de afstemming tussen dronevliegers en boeren die zelf al ganzen verjagen kan beter. Dat stellen CLM Onderzoek en Advies en Drowgoo.

CLM%3A+ganzen+verjagen+met+drone+werkt
© Herman Krebbers

De instanties pasten vorige zomer op 1.000 hectare grasland in Utrecht de door Drowgoo ontwikkelde methode om ganzen te verjagen toe. Tweeënhalve maand verjaagden zij ganzen met een drone. Er waren minder ganzen aanwezig, ze bleven langer weg en er was minder gewasschade dan het jaar daarvoor.

Ondanks de huidige inspanningen om ganzenschade te beperken neemt de schade nog altijd toe. Daarom is provincie Utrecht op zoek naar nieuwe, niet-dodelijke methoden om ganzen gebiedsgericht effectiever te verjagen. Na goede ervaringen met de inzet van drones op kleine schaal in Noord-Holland wilde provincie Utrecht het systeem op grotere schaal uitproberen. Het systeem maakt gebruik van sensoren die in de weilanden worden geplaatst om signalen op te vangen.


Geluid

Een algoritme filtert het ganzengeluid eruit en geeft een melding. Op basis van dat ganzengeluid is er gedurende de proefperiode gericht actie ondernomen. Zodra een bepaalde sensor veel geluid en dus ganzen detecteerde, werden deze ganzen door de piloten opgezocht en de polder uit gejaagd met de drone.


Om een beter beeld van het effect te krijgen, is naast de polder waar ganzen met de drone zijn verjaagd, een referentiepolder aangewezen waar niet is gevlogen met de drone. Beide polders zijn vergeleken op de aanwezigheid van ganzen. Nadeel is dat er bij het verjagen van ganzen sprake is van een verplaatsing en dat de dieren zich elders tegoed doen aan gras.


Draagvlak

Belangrijk onderdeel van het project was het draagvlak onder de grondgebruikers. Vliegen met de drone zonder steun van de grondgebruikers was immers niet mogelijk. De meesten waren ervan overtuigd dat verjagen met ondersteunend afschot de enige goede verjaagmethode is. Desondanks steunden ze het initiatief van de provincie en kon de proef doorgang vinden. Een gebiedsbijeenkomst en vele keukentafelgesprekken gingen hieraan vooraf.

Op dit moment is het nog onbekend of provincie Utrecht vervolg zal geven aan deze praktijkproef.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer