Minder koeien houden door ganzenschade

'De laatste tien koeien kunnen gewoon niet uit.' De boeren op Schiermonnikoog hebben enorm last van de vele ganzen die in deze periode de eerste snede gras helemaal opeten. Melkveehouder Peter Visser zit in het Ganzencollectief Friesland om een oplossing te zoeken, maar dat is niet makkelijk.

Minder koeien houden lijkt voor nu de enige oplossing. 'Als ik tien koeien meer zou hebben, moet ik voor tien koeien meer voer halen. Dat kan gewoon niet uit', ziet Visser. 'Een ronde baal kuilgras naar Schiermonnikoog halen kost 13 euro aan transport. Dan moet je de baal nog kopen en dan maar hopen dat je er goed van kunt melken.'

De vergoedingen voor faunaschade staan onder druk. Van het bedrag dat Visser nu uitgekeerd krijgt, kan hij de transportkosten voor het voer betalen. 'De bootkosten worden steeds hoger en het voer is extreem duur met 33 cent per kilo droge stof. Daar moet je op anticiperen. Haal je meer voer of doe je vijf koeien weg om honderd balen te besparen?'

Een duidelijke oplossing is nog niet gevonden binnen het collectief. De polder van Schiermonnikoog is 260 hectare groot en daar zitten momenteel 15.000 ganzen. 'We kunnen hier maximaal drie sneden maaien. De eerste is al opgegeten. De tweede is veel onkruid en dan houd je eigenlijk maar één snede over', weet Visser. En dus is er nu maar één optie mogelijk: 'Je bedrijfsvoering aanpassen aan de ganzen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer