BIJ12: BirdAlert effectief middel om ganzen te verjagen

Het apparaat BirdAlert is een effectief middel om ganzen te verjagen van grasland, mits er een knalapparaat aan is gekoppeld. Dat concludeert uitvoeringsorganisatie BIJ12 op basis van onderzoek dat ze liet uitvoeren naar het apparaat.

BIJ12%3A+BirdAlert+effectief+middel+om+ganzen+te+verjagen
© BIJ12

De BirdAlert is een soort kistje waarop andere apparaten worden aangesloten, zoals een knalapparaat, een opblaasbare vogelverschrikker of een luidspreker met afschrikkende geluiden. Deze worden geactiveerd op het moment dat de BirdAlert vogelgeluiden hoort.

Het kistje is voorzien van zonnepanelen voor het opwekken van eigen stroom. Het apparaat is effectief binnen een straal van 250 meter. Doordat het pas in actie komt op het moment dat er vogels worden gedecteerd, treedt er niet snel gewenning op onder vogels. En de bijbehorende acties volgen elkaar op onregelmatige, onvoorspelbare wijze op.

Daarnaast kan de BirdAlert geluiden herkennen van specifieke vogels. Het is dus mogelijk de BirdAlert alleen in actie te laten komen wanneer er bijvoorbeeld ganzen aanwezig zijn, maar juist niet wanneer er weidevogels zitten.


Getest op 65 percelen

BirdAlert is door Altenburg & Wymenga, in samenwerking met Sovon, in vijf provincies in verschillende jaargetijden getest op 65 graslandpercelen waar veel ganzen komen. Uit tellingen bleek dat er na gebruik van de BirdAlert aanzienlijk minder ganzen aanwezig waren op de percelen, mits een knalapparaat aan het kastje was gekoppeld. Zonder knalapparaat is het verjagende effect te klein om statistisch te kunnen bewijzen.


Vanwege de uitkomsten zal BIJ12 de BirdAlert opnemen als verjagend middel in de Faunaschade Preventiekits. Ook wordt in voorlichting over verjagende middelen aandacht gegeven aan de BirdAlert. In de provincie Utrecht wordt onderzocht of het apparaat ook gebiedsgericht kan worden ingezet, om te voorkomen dat de ganzen wel worden verjaagd, maar zich vervolgens bij de buurman vestigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer