Tegemoetkoming faunaschade loopt op tot 44 miljoen euro

Provincies hebben vorig jaar ruim 44 miljoen euro betaald aan tegemoetkomingen voor faunaschade. Dat is ruim 7 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. De gans veroorzaakt met 37,3 miljoen euro aan uitkeringen de meeste schade, vooral de grauwe gans (23,5 miljoen euro). Dat meldt uitvoeringsorganisatie voor de provincies BIJ12.

Tegemoetkoming+faunaschade+loopt+op+tot+44+miljoen+euro
© Burt Sytsma

Het aantal aanvragen voor een tegemoetkoming steeg vorig jaar van 6.700 naar 7.700, een plus van 15 procent. Deze toename werd onder meer veroorzaakt door driehonderd aanvragen voor wolvenschade aan vee. In 2022 werd voor ruim 235.000 euro aan wolvenschade tegemoetgekomen. Dat is 0,5 procent van de totale uitgekeerde faunaschade over dat jaar. Hiermee haalt de wolf nog niet de top 10 van schadeveroorzakende dieren. Dat zijn naast verschillende soorten ganzen mees, smient, roek, das en wild zwijn.

In Friesland is met 11,9 miljoen euro de meeste ganzenschade uitgekeerd, op de voet gevolgd door Noord-Holland met 11,8 miljoen euro. Zuid-Holland staat op plek nummer drie met ruim 5 miljoen euro uitgekeerde ganzenschade.

De meeste schade is uitgekeerd op grasland, ruim 37 miljoen euro, in wintergraan ruim 1,7 miljoen euro en in peren 1,5 miljoen euro.


Hogere prijzen gras

De stijging van de faunaschade in 2022 wordt voor een deel veroorzaakt door de hogere prijzen van voorjaarsgras, zomergras en biologisch gras. De drogestofprijs van niet-biologisch voorjaarsgras steeg van 29 cent in 2021 naar 31 cent in 2022 en voor biologisch voorjaarsgras van 47 cent naar 57 cent. De tegemoetkoming in schade is gebaseerd op deze drogestofprijzen.

De stijging van het aantal aanvragen komt volgens BIJ12 doordat grondgebruikers beter de weg weten te vinden om – al dan niet met professionele hulp – een tegemoetkoming aan te vragen. Ook zijn in 2022 meer wolvenaanvallen geweest op landbouwhuisdieren, zoals schapen. Meldingen van wolvenschade kwamen vooral uit Drenthe en Noord-Brabant.

De cijfers over 2022 laten de tegemoetkomingen in faunaschade zien die aan grondgebruikers is uitgekeerd. Dit is niet de totale schade. BIJ12 keert alleen tegemoetkomingen uit voor schade die door beschermde, inheemse diersoorten wordt toegebracht. Schade door vrijgestelde soorten of exoten, zoals nijlganzen, valt daar bijvoorbeeld niet onder. Ook schadegevallen die niet aan de eisen voor een tegemoetkoming voldoen of waarvoor om een andere reden geen aanvraag voor tegemoetkoming is ingediend, zijn in deze cijfers niet meegenomen. Daarnaast is er schade aan gewassen waarvoor geen tegemoetkoming wordt aangevraagd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer