Sensor herkent infectieuze virussen

Het is in de glastuinbouw mogelijk om met een fluorescentiesensor onderscheid te maken tussen infectieuze en niet-infectieuze virusdeeltjes. Dat blijkt uit onderzoek naar de ontwikkeling van virussensoren.

Sensor+herkent+infectieuze+virussen
© Twan Wiermans

Bij het onderzoek is gebruikgemaakt van het MS2-modelvirus dat werd behandeld met UV- en chloorontsmettingsbehandelingen. Verdere ontwikkeling en optimalisatie van het prototype van de fluorescentiesensor zijn nodig om het in de praktijk te kunnen gebruiken. Dit meldt innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof op zijn website.

Praktijkmetingen met de betreffende sensor moeten nu worden uitgevoerd door tuinders en ook de onderzoeksinstellingen KWR en Groen Agro Control gaan daarmee aan de slag. Op deze manier kan worden beoordeeld of de sensor in de praktijk goed bruikbaar is om vroegtijdig een plantenvirus te detecteren en de effectiviteit van beheersmaatregelen te bepalen.


Onderdeel van groter project

Het onderzoek naar de nieuwe sensor maakt deel uit van een groter project waarin wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een optische biosensor om een virus in waterstromen op glastuinbouwbedrijven te kunnen aantonen. De virusdetectie wordt op laboratoriumschaal onderzocht met een aantal plantpathogene virussen.

Het betreffende project wordt gefinancierd door stichting Kennis in je Kas, Plantum, Stimuflori, Stowa, de Topsector Tuinbouw en Topsector Water. Verder werken onder meer Sendot Research, Groen Agro Control en Glastuinbouw Nederland mee aan het onderliggende onderzoek.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer