Samenwerking en nieuwe technieken maken CHD-spuit beter

De Nederlandse fabrikant CHD zet in op technieken die deze dikwijls verkrijgt via samenwerking met andere partijen. Zo zijn de nieuwe CHD-spuiten voortaan verkrijgbaar met Spot Spraying van BBLeap. Daarbij is er een nieuw model met een automatisch reinigingssysteem en zelf gelaste bomen tot 51 meter breed.

Samenwerking+en+nieuwe+technieken+maken+CHD%2Dspuit+beter
© Frits Huiden

Mechanische onkruidbestrijding mag dan flink in de belangstelling staan, chemische onkruidbestrijding is niet weg te denken en daarmee de veldspuit ook niet. Dat merken ook de Nederlandse spelers in die sector, zoals CHD Eefting in het Groningse Ter Apel.

Ingrid Eefting trad als dochter van directeur Albert Eefting drie jaar geleden toe tot de directie van het bedrijf. Nu maakt het bedrijf zijn eerst volgende vernieuwingsslag in het veldspuit gamma. Te beginnen bij een samenwerking met BBLeap uit het Brabantse Rijen voor de implementatie van Spot Spraying.


Geen opbouw, maar integratie

Spot Spraying houdt concreet in dat via pulsefrequentie modulatie (PWM) en snelle elektromagnetische kleppen, die in een frequentie van 100 hertz kunnen openen of sluiten, plaatsspecifiek op plantniveau wordt gespoten. Het systeem wordt niet zomaar opgebouwd, maar echt geïntegreerd in de rest van de spuit en bediening.


De grote Mueller Touch 1200-isobusterminal houdt via een splitscreen de complete bediening, gps en camera’s in beeld.
De grote Mueller Touch 1200-isobusterminal houdt via een splitscreen de complete bediening, gps en camera’s in beeld. © Frits Huiden

Via de LeapBox met elektronica is het systeem in één isobusterminal te bedienen. De grote Mueller Touch 1200-isobusterminal houdt vervolgens via een splitscreen ook de rest van de bediening, gps of camera's in beeld.


Nieuwe serie spuiten

Op alle nieuwe spuiten van CHD is de spotsprayingtechniek te bouwen, te beginnen bij de nieuwe FG 5300-veldspuit. Deze getrokken spuit met inhoud van 5.300 of 6.300 liter wordt toegevoegd aan de vier koppige FG-serie met tankinhouden van 6.700, 7.700, 8.300 of 9.300 liter.

De vier grotere spuiten hebben een wat langere afstand tussen as en trekoog. De FG5300 volgt de F5200 op en is het makkelijkst te herkennen aan zijn ronde kappen en afsluitbare middelenkast bovenop de spuit. Deze is via een nieuwe trap en een rond bordes te bereiken.


De spuit is te krijgen met bomen tot 51 meter breed, die volledig gelast zijn in Ter Apel. CHD kiest niet voor een parallellogram, maar vernieuwde zijn hefmast. De profielen daarvan zijn gedraaid, waardoor deze soepeler beweegt.
De spuit is te krijgen met bomen tot 51 meter breed, die volledig gelast zijn in Ter Apel. CHD kiest niet voor een parallellogram, maar vernieuwde zijn hefmast. De profielen daarvan zijn gedraaid, waardoor deze soepeler beweegt. © Frits Huiden

De spuit is te krijgen met bomen tot 51 meter breed. Deze zijn niet ingekocht, maar worden volledig gelast in Ter Apel. CHD kiest niet voor een parallellogram, maar vernieuwde zijn hefmast. De profielen daarvan zijn gedraaid, waardoor deze soepeler beweegt. De vier rollers aan beide zijden zijn daarbij makkelijker te demonteren voor onderhoud. De boomhoogte wordt gestuurd via ultrasoon sensoren.


Bodemvrijheid

Om zoveel mogelijk balans in de spuit te creëren, is de hefmast met dubbele hefcilinder voor meer bodemvrijheid zo kort mogelijk op de tank gebouwd. Opgeklapt is de spuit nog maar 2,80 meter breed, zoals de verkeerswet voorschrijft. Dat betekent niet alleen compacter opklappen, maar ook een smallere ADR-as onder de spuit.

Via een Tridec-systeem is de treklijn direct van dissel naar as gelegd, zodat de spuit beter door een bocht is te trekken. De luchtvering is daarmee vervangen voor een stabielere hydraulische vering. De bovenaanspanning aan de trekker is standaard verruild voor een onderaanspanning met bijvoorbeeld een K80-kogelkoppeling.


Handig is de keuze voor drie identieke elektrische kogelkranen voor het bedienen van reiniging en pompen. Bij een storing zijn deze ook met de hand te bedienen.
Handig is de keuze voor drie identieke elektrische kogelkranen voor het bedienen van reiniging en pompen. Bij een storing zijn deze ook met de hand te bedienen. © Frits Huiden

Handig is de keuze voor drie identieke elektrische kogelkranen voor het bedienen van reiniging en pompen. De elektrische kranen zijn bij een eventuele storing ook met de hand te bedienen, zodat het spuitwerk te allen tijde kan doorgaan. Het nieuwe Automatische Reinigings Systeem (ARS) belooft een efficiëntere wijze van reinigen en zorgt voor minimale restvloeistoffen in de spuit. Standaard aan boord is een 680 liter schoonwatertank.


Luchtondersteuning

Aan de FG5300, afhankelijk van opties verkrijgbaar vanaf 100.000 euro, is te zien dat CHD als kleinere flexibele fabrikant zich richt op het klantspecifiek bouwen en daarbij let op vlot uit te voeren onderhoud. Tegelijk is het bedrijf niet benauwd om samen te werken met bekende partijen in de sector die hoogwaardige techniek toevoegen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de implementatie van Tridec en BBLeap.


De aangekondigde verplichting op een Closed Transfer (CTS)-systeem voor het vullen van de spuit via de fustreiniger zal bij CHD direct leverbaar zijn zodra de techniek en wetgeving rijp zijn.
De aangekondigde verplichting op een Closed Transfer (CTS)-systeem voor het vullen van de spuit via de fustreiniger zal bij CHD direct leverbaar zijn zodra de techniek en wetgeving rijp zijn. © Frits Huiden

Optioneel zijn bijvoorbeeld een verlaagde spuitboom op 30 centimeter boven de grond met 25 centimeter dopafstand, MB Techniek-luchtondersteuning tot 45 meter breed of een Wing Sprayer. De aangekondigde verplichting op een Closed Transfer (CTS)-systeem voor het vullen van de spuit via de fustreiniger, kan CHD direct leveren als de techniek en wetgeving rijp zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer