WUR en Oregon State University onderzoeken optimalisatie plukrobots

De business unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) en de Oregon State University starten een onderzoek naar de integratie van data van diverse sensoren. De resultaten worden gebruikt om de aansturing van plukrobots te optimaliseren.

WUR+en+Oregon+State+University+onderzoeken+optimalisatie+plukrobots
© Marcel Berendsen

Plukrobots gebruiken voornamelijk camerasensoren om te bepalen waar een appel of peer hangt. 'Maar die sensoren zien niet alles. Zo kan de vrucht achter een blad of tak hangen. In dat geval zijn andere technieken nodig, bijvoorbeeld sensoren die druk meten', schrijft onderzoeker Jochen Hemming van de WUR.

In het driejarige project 'Integrated sensing and real-time control for intelligent fruit picking' wordt onderzocht hoe informatie van verschillende sensoren kan worden geïnterpreteerd en hoe daarmee de grijper van een robotarm kan worden aangestuurd. Specifiek wordt gezocht naar de integratie van data van verschillende sensoren: zicht-, kracht- en tactiele sensoren.


Getest in Randwijk

'Het is al mogelijk dat een robot voelt of de vrucht op de juiste manier wordt beetgepakt. Die informatie moet door een algoritme worden vertaald in de juiste aansturing van de robotarm en de grijper', licht Hemming toe. Beide technieken – software en hardware – worden getest op de onderzoekslocatie van de WUR in het Gelderse Randwijk, waar ook andere onderzoeken naar robotisering plaatsvinden.

Het project wordt gefinancierd vanuit de Amerikaanse brancheorganisatie Washington Tree Fruit Research Commission en valt onder het programma 'Agro Food Robotics'. 'De internationale samenwerking met de twee Amerikaanse instituten zorgt voor meer kennis voor de Nederlandse fruitteelt op het gebied van handsfree telen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer