Waterschappen vragen Rijk om meer inzet voor waterdoelen

De vier Brabantse waterschappen roepen het Rijk en andere overheden op meer maatregelen te nemen om aan de Europese doelen voor waterkwaliteit te voldoen. Ze vrezen dat deze niet worden gehaald, onder meer door vertraging in de stikstofaanpak en de uitvoering van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).

Waterschappen+vragen+Rijk+om+meer+inzet+voor+waterdoelen
© Twan Wiermans

In heel Europa moet in 2027 de waterkwaliteit op orde zijn, maar op heel wat plekken in Nederland zijn de doelen nog buiten bereik. 'De opgave is te groot voor de waterschappen alleen', stellen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland in een gezamenlijke verklaring.

'Er is betere samenwerking nodig, wil Nederland de Europese doelen voor waterkwaliteit binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW) halen. Iedereen is aan zet en we vragen daarom alle overheden en betrokken instanties hun verantwoordelijkheid te nemen', aldus de Brabantse waterschappen.


De Universiteit Utrecht heeft in opdracht van de waterschappen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de situatie rond de KRW en de mogelijke risico's als daar niet op tijd aan wordt voldaan. De onderzoekers adviseren onder meer om vergunningen aan te scherpen of zelfs in te trekken.


Vertraging stikstofaanpak zit dwars

Verder wijzen de onderzoekers erop dat vertraging in onder meer de landelijke stikstofaanpak en uitvoering van het NPLG ervoor kan zorgen dat 2027 niet wordt gehaald. In het NPLG is water een belangrijk thema en er is ruim 24 miljard euro voor gereserveerd.

De waterschappen vrezen voor juridische procedures als Nederland er niet alles aan doet om in 2027 aan de KRW-eisen te voldoen. De vertraging waar zij bang voor zijn, heeft onder meer te maken met het besluit van de Eerste Kamer om de verdere behandeling van het transitiefonds controversieel te verklaren. De wet voor de invoering van het transitiefonds van 24,3 miljard euro wordt nu niet door de Eerste Kamer behandeld. En daarmee is er dus ook geen geld beschikbaar voor de uitvoering van de plannen.


Knelpunten zijn overal

De overkoepelende Unie van Waterschappen deelt het signaal uit Noord-Brabant, aldus een woordvoerder. 'Veel van de knelpunten die naar voren komen uit dit onderzoek zien we overal. Er moet nog veel gebeuren, de deadline van 2027 nadert snel.'

De woordvoerder stelt dat de waterschappen ook afhankelijk zijn van 'andere partijen die ook inspanningen moeten leveren'. Denk daarbij aan ministeries, de industrie en de agrarische sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer