Eerste Kamer verklaart transitiefonds controversieel

De Eerste Kamer heeft de verdere behandeling van het transitiefonds controversieel verklaard. Twee weken geleden leek hier nog geen meerderheid voor, maar dinsdag bleek dat wel het geval.

Eerste+Kamer+verklaart+transitiefonds+controversieel
© Nieuwe Oogst

Senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) meldde dinsdag tijdens een overleg van de landbouwcommissie in de Senaat dat haar fractie een verzoek om het controversieel te verklaren zal steunen. Daarmee zijn ten minste 41 van de 75 senatoren voor het controversieel verklaren van het transitiefonds.

Behalve GroenLinks-PvdA zijn ook de senaatsfracties van BoerBurgerBeweging, PVV, JA21, SGP en Forum voor Democratie tegen een verdere behandeling van het transitiefonds onder het huidige kabinet.


Financiering opkoopregeling

De wet voor de invoering van het transitiefonds van 24,3 miljard euro wordt nu niet door de Eerste Kamer behandeld. Uit het fonds moeten onder meer de plannen die de provincies hebben voor de gebiedsprocessen worden gefinancierd. De opkoop- en andere regelingen en de aanpak piekbelasters kunnen volgens demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof wel doorgaan. Voor die financiering zijn eerder al gelden naar voren gehaald naar de reguliere begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Woensdagmiddag wordt de lijst van controversiële onderwerpen definitief vastgesteld. Indien nodig wordt er volgende week over gestemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer