Hoekstra belooft natuurwet over de streep te trekken

Aankomend Eurocommissaris Wopke Hoekstra belooft de omstreden Europese natuurherstelwet tot een goed einde te brengen. Daarnaast wil hij zich op klimaatgebied houden aan de internationale afspraken die daarover zijn gemaakt.

Hoekstra+belooft+natuurwet+over+de+streep+te+trekken
© Dirk Hol

Hoekstra verschijnt aanstaande maandag voor een sollicitatiecommissie bestaande uit Europarlementariërs. Voorafgaande reageerde hij schriftelijke op vragen die in het EP leven. Daarin belooft hij zich in te zetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. De natuurherstelwet werd afgelopen zomer op het nippertje aangenomen door het EP, maar een akkoord met de lidstaten is er nog niet.


Het Europees Parlement kan de benoeming van Hoekstra officieel niet blokkeren, maar hem of commissievoorzitter Ursula von der Leyen wel bewegen er vanaf te zien. Een Eurocommissaris heeft het parlement ook nodig om voorstellen om te zetten in wetgeving.

Binnen de Europese Volkspartij (EVP), waarvan ook Hoekstra’s partij CDA deel van uitmaakt, leven grote bedenkingen bij de ambitieuze plannen die Hoekstra erfde van zijn voorganger Timmermans. De progressieve partijen in het Europees Parlement vrezen op hun beurt dat diens opvolger wordt aangesteld om op de rem te trappen.


Tussendoel klimaatneutraliteit

‘Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak’, schrijft de kandidaat-Eurocommissaris. Voor het doel van klimaatneutraliteit in 2050 moet in maart 2024 een tussendoel voor 2040 worden opgesteld. Die belangrijke opgave ligt straks op het bordje van Hoekstra.

De EVP-partijgenoten van Hoekstra vragen daarbij om meer aandacht voor betaalbaarheid en haalbaarheid. Zij willen in aanloop naar de Europese verkiezingen volgend jaar de EU-burgers niet op hoge kosten jagen. Daartegenover staan de adviezen van klimaatexperts die aandringen op meer snelheid in de reductie van broeikasgassen om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

In zijn beantwoording blijft Hoekstra volgens criticasters te vaag. ‘Als commissaris voor Klimaat zou ik bij het voorbereiden van de beoordeling zoveel mogelijk rekening houden met het advies van de Europese Wetenschappelijke Adviesraad voor Klimaatverandering’, schrijft hij, verwijzend naar ambitieuze aanbevelingen die begin dit jaar werden gepubliceerd en waarvan velen vreesden dat ze zouden worden afgezwakt.


Hernieuwbare energie

De aspirant-commissaris belooft zich te houden aan de internationale klimaatverplichtingen van het EU-blok. ‘Ik ga werken aan een verdrievoudiging van de productiecapaciteit voor hernieuwbare energie en een verdubbeling van de energie-efficiëntie tegen 2030, gekoppeld aan een uitfasering van fossiele brandstoffen.’

Met de toezeggingen probeert de voormalig buitenlandminister en CDA-leider het parlement te overtuigen zijn benoeming tot Eurocommissaris te steunen. Hoekstra laat het niet bij het voortzetten van Timmermans' werk, zegt hij. ‘Ik breng ook mijn eigen ambitie mee.’

Op de klimaattop COP28 in november zal Hoekstra als voornaamste EU-vertegenwoordiger de lat hoog leggen, verzekert hij. ‘Ik zal de hoogst mogelijke ambitie bepleiten in onze besluiten op de COP.’


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer