Advocaat weerlegt beschuldigingen van gerommel met subsidies
De zaak waarbij boeren 'massaal' Europese subsidies aanvragen voor grond die niet van hen is, is sterk overdreven. Er is geen bewijs voor massale fraude.

Dat concludeert Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht en ondernemingsrecht, na het bestuderen van een artikel van Follow The Money (FTM) waarin deze beschuldiging werd geuit. Journalisten van FTM melden dat het op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) makkelijk te zien is voor welke grond nog geen subsidie is aangevraagd of op een andere manier melding van is gedaan.
Volgens hen zijn er boeren die hier misbruik van maken. Sinds 2017 ontdekte de RVO dat 231 bedrijven onterecht grond opgaven voor subsidie. De organisatie deed zeven keer aangifte, omdat de dienst vermoedde dat er sprake was van een strafbaar feit.
Bouwman vindt de zeven aangiftes op een totaal van 50.000 boeren te mager voor de conclusie dat er massaal wordt gefraudeerd. Sterker nog, hij herkent het geschetste beeld niet.
Ik kan me niet heugen dat hier een boer voor is veroordeeld
'Ik houd de rechtspraak met betrekking tot de agrarische sector nauwlettend in de gaten, ook de strafzaken, en ik kan me niet heugen dat een boer is veroordeeld voor het verkeerd intekenen van zijn percelen', zegt Bouwman. 'Er wordt de indruk gewekt dat er massaal wordt gefraudeerd, maar dat lijkt me niet aannemelijk. Ik krijg sterk het vermoeden dat FTM dit verhaal enorm heeft opgeblazen.'
Grijs gebied
Dat Staatsbosbeheer - of andere grondbezittende overheidsinstanties - vaststellen dat boeren subsidie hebben aangevraagd voor percelen die niet in hun bezit zijn, heeft volgens de advocaat waarschijnlijk een andere oorzaak: 'Er is een grijs gebied.'
De regels voor subsidie zijn vaag en laten volgens Bouwman ruimte voor verschillende interpretaties. De omschrijving over wat bijvoorbeeld landbouwgrond is en wat natuur, leidt tot discussie. Datzelfde geldt ook voor de periode van grondgebruik en de activiteiten die boeren op de grond van deze instanties uitvoeren.
Zeven keer (mogelijk) fraude, dat is niet massaal. En gaat het daarbij überhaupt om boeren? pic.twitter.com/60jJ3Q4Aad
— Mark Mensink (@IntoBits) August 5, 2023
'Het gaat vaak om de discussie wanneer je grond wel of niet mag intekenen', zegt Bouwman. 'Gebruik je bijvoorbeeld grond van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, dan moet je over voldoende 'autonomie' beschikken om de grond te mogen intekenen.'
'Als het grondgebruik sterk is ingekaderd door de eigenaar, in dit geval Staatsbosbeheer, bijvoorbeeld wanneer je maar twee keer in een bepaalde periode mag maaien en verder niet, dan kan het zijn dat je niet over voldoende autonomie beschikt om de grond te mogen intekenen', vervolgt Bouwman. 'Dat is geen gemakkelijke discussie en leidt regelmatig tot procedures bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Met fraude heeft dat vaak niets te maken.'
https://t.co/bcs4NVJxyL
— Johan Emmens (@johan_emmens) August 5, 2023
Deze rechtzaak zorgde er voor dat gewascode 336 verdween. Dat maakte dat alle gronden met 336 en GLB steun plotseling fraude was. Lees ik nergens terug in het artikel. Feit is ook dat TBO SNL aanvroeg op zelfde percelen. Dat mag niet.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat in een reactie in het midden of er sprake is van fraude. Wel raadt een woordvoerder van het ministerie grondbezitters aan om subsidie aan te vragen voor hun grond voordat fraudeurs dat doen of alleen melding te doen van hun perceel in het geval dat ze geen recht hebben op het Europese geld.
De beschuldiging aan het adres van boeren wekte wrevel bij veel vertegenwoordigers uit de agrarische hoek. Diverse ingewijden in de agrarische sector trokken op sociale media de beschuldigingen in twijfel. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak vindt dat hiermee het wantrouwen van burgers richting boeren ten onrechte wordt gevoed.
Bekijk hieronder een fragment van De Nieuws BV van NPO Radio 1 waarin Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo spreekt over het artikel van FTM: 'De claim dat er massaal wordt gefraudeerd wordt niet onderbouwd. Er is sprake van een groot grijs gebied in de regelgeving. Wanneer heb je nu wel of niet recht op die subsidie voor dat stuk grond dat je in gebruik hebt?'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5711 M Dyna-4
Nieuw, P.O.A.
-
AS Professionele zitmaaier / tuintrekker AS 1040 Yak 4WD (LH) #26685
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5460 T3 Dyna-4
2011, P.O.A.
Vacatures
Product Marketing Specialist
KWS BENELUX BV - Etten-Leur
Adviseur landelijk gebied
Gemeente Bronckhorst - Hengelo, Bronckhorst
(Aankomend) Specialist/Adviseur agrarische wet- en regelgeving (min. 32 uur)
ComponentAgro B.V. - NL
Medewerker Grondzaken
Vermilion Energy - Harlingen
Medewerker of herdsmanager melkveebedrijf
A.J.M.Buijs BV Slagkampweg 6 Rosmalen - Rosmalen, 's-Hertogenbosch
Weer
-
Zondag20° / 8°10 %
-
Maandag21° / 10°5 %
-
Dinsdag22° / 11°5 %