Onderzoek naar veevoerhandelaar voor grootschalige fraude met diermeel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Openbaar Ministerie hebben een onderzoek afgerond naar veevoerhandel Cagemax. Het bedrijf zou diermeel op illegale wijze in omloop brengen, meldt het Financieele Dagblad.

Onderzoek+naar+veevoerhandelaar+voor+grootschalige+fraude+met+diermeel
© Twan Wiermans

De krant achterhaalde via het Kadaster dat het Openbaar Ministerie (OM) de afgelopen jaren voor 15,3 miljoen euro beslagen heeft gelegd op zowel bankrekeningen als onroerend goed van Cagemax-eigenaar Richard K. Het bedrijf wordt ervan verdacht gemalen resten van koeien als ingrediënt voor veevoer te verkopen. Daarbij zou Cagemax met schijnconstructies en valse documenten regels tegen verspreiding van BSE (gekkekoeienziekte) ontduiken.

Het is in de Europese Unie streng verboden om diermeel van herkauwers te verwerken in veevoer. Deze maatregel is bedoeld om BSE en verwante dierziektes tegen te gaan. Volgens het Financieele Dagblad (FD) heeft Cagemax zich in het verleden tot aan de Hoge Raad verzet tegen deze regelgeving, maar ving het bedrijf bot.


Handel in paps

Cagemax is een relatief grote speler op de markt voor diervoer. Vorig jaar kwam de omzet van het bedrijf, dat zowel binnen als buiten Europa actief is, uit op zo'n 100 miljoen euro. Eén van de activiteiten van het bedrijf is de handel in 'processed animal proteins', ook wel paps genoemd. Dit zijn dierlijke eiwitten uit restproducten, die voor humane consumptie ongeschikt zijn.

Het FD schrijft dat deze reststroom fraudegevoelig is, omdat de herkomst moeilijk te traceren is. Gedurende het onderzoek is niet alleen beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed, ook zijn zeven mensen aangehouden en zijn er invallen geweest in twee woningen en drie bedrijfslocaties. Het OM besluit binnen enkele maanden of de zaak voor de rechter wordt gebracht.


Niet aangesloten bij SecureFeed

In tegenstelling tot 96 procent van de markt, is Cagemax niet aangesloten bij SecureFeed. Dat is de organisatie die de kwaliteit van de Nederlandse diervoerindustrie borgt. Het bedrijf is ook niet aangesloten bij brancheorganisatie Nevedi. Directeur Henk Flipse van laatstgenoemde organisatie stelt in het artikel dat de zaak tegen Cagemax 'teleurstellend' is. 'Een kleine groep kan ons opgebouwde goede imago lelijk beschadigen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer