Akkerbouwer krijgt fikse boete vanwege illegale pootgoedhandel

Een akkerbouwer uit het Overijsselse Bruinehaar krijgt een boete van 130.000 euro vanwege illegale handel in pootgoed. Die uitspraak volgt na een gerechtelijke procedure voor de regionale rechtbank in het Duitse Braunschweig.

Akkerbouwer+krijgt+fikse+boete+vanwege+illegale+pootgoedhandel
© Pixabay

De Duitse toezichthouder voor handhaving in zaaizaad- en pootgoedvermeerdering STV in het Duitse Bonn heeft een schikking getroffen met de akkerbouwer. De teler werd beschuldigd van illegale handel in pootgoed en werd door de rechter in zijn vonnis gesommeerd te stoppen met de illegale activiteiten en een boete van 130.000 euro te voldoen aan STV.

Ook moet de Overijsselse ondernemer de gemaakte proceskosten vergoeden. Volgens Breeders Trust, de organisatie die toezicht houdt op de naleving van handelsregels voor pootgoed, heeft de harde aanpak en de gerechtelijke uitspraak veel impact op de zwarte handel in pootaardappelen in zowel Duitsland als Nederland. 'Hiermee is een langdurige en omvangrijke fraudezaak succesvol afgesloten', staat in de persverklaring.


Handelsnetwerk

De zaak tegen de Nederlandse akkerbouwer is onderdeel van een groot Duits onderzoek naar illegale pootgoedstromen. Hierbij was een handelsnetwerk van meerdere boeren in zowel Nederland als Duitsland betrokken. Deze boeren verhandelden volgens Breeders Trust pootgoed zonder te voldoen aan hun verplichtingen wat betreft kwekersrecht en zonder de verschuldigde vergoedingen te betalen.


De zaak liep tussen 2016 en 2018. Bij het onderzoek werden verschillende bedrijfslocaties doorzocht, waarbij documenten en bewijsmateriaal in beslag zijn genomen. De rechter deelde stevige boetes uit en veroordeelde de betrokkenen ook tot het betalen van een schadevergoeding aan de betreffende kwekersrechthouders. Eén van de veroordeelde Duitse boeren moest zijn veroordeling zelfs in een vakblad publiceren.

Directeur Geert Staring van Breeders Trust: 'Het is belangrijk dat de zwarte markt van pootgoed in Duitsland een serieuze slag is toegebracht, waar ook een grote Nederlandse akkerbouwer de vinger flink tussen de deur heeft gekregen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer