Boetes en taakstraffen geëist in zaak mestfraude

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in de rechtbank in Zwolle 35.000 euro boete geëist tegen een mestverwerkings- en transportbedrijf in het Overijsselse Hardenberg voor mestfraude. Tegen twee leidinggevenden zijn taakstraffen van 120 uur geëist.

Boetes+en+taakstraffen+ge%C3%ABist+in+zaak+mestfraude
© Twan Wiermans

Het bedrijf wordt in drie verschillende zaken verdacht van valsheid in geschrifte door in 2016 en 2017 te sjoemelen met onder andere facturen en transportdocumenten van mest. Hiermee werd de meststoffenregelgeving ontdoken, zodat niet meer traceerbaar is hoeveel mest van welke soort er precies is afgevoerd, en waar dit naartoe is vervoerd.

Bij een controle van een veehouder werd geconstateerd dat tien vrachten mest die door het verdachte bedrijf werden afgevoerd, in werkelijkheid andere waardes hadden dan in de administratie was vermeld. De daadwerkelijke gehalten aan fosfaat en stikstof waren veel hoger dan op papier stond.


Frauduleus handelen

Vervolgens kwamen nog twee andere veehouders in beeld, waarbij mogelijk sprake was van frauduleus handelen. Onderzoek wijst uit dat er bij de drie veehouders bij in ieder geval 41 vrachten fraude is gepleegd. Alle drie maakten ze gebruik van hetzelfde mestverwerkings- en transportbedrijf.

Dit bedrijf fungeerde als transporteur en intermediair van mest bij de veehouders en heeft door middel van fictief laden en lossen, sjoemelen met monsternames van de mest en valse facturen gefraudeerd om meer mest af te kunnen voeren en op die manier meer winst te kunnen maken. De twee leidinggevenden zouden werknemers expliciet opdracht hebben gegeven om de frauduleuze werkwijze toe te passen.


Gevolgen ernstig

De gevolgen van mestfraude zijn groot en hebben effect op het milieu, de natuur, de maatschappij en de economie, meent de officier van justitie: 'Mestfraude is een ernstige kwestie, waarbij sprake is van ontduiking van de wettelijke regelgeving puur uit winstbejag. Dit gaat ten koste van ons leefklimaat, waarmee wij als mens tezamen met onze maatschappij het slachtoffer zijn. Sjoemelen met mest betekent dan ook sjoemelen met onze toekomst.'

Volgens de officier van justitie heeft het bedrijf nauw en bewust samengewerkt met de betrokken veehouders, waarmee de fraude in gezamenlijkheid is gepleegd. De veehouders zijn bestuursrechtelijk aangepakt.

De rechtbank sluit het onderzoek op 5 oktober. Mogelijk volgt er dan direct uitspraak. Anders volgt deze twee weken later op 19 oktober.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer