Brabantse oppositie krijgt omstreden stallendeadline niet van tafel

Het is de oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Noord-Brabant niet gelukt om de stallendeadline voor veehouders van tafel te krijgen. In een bij vlagen verhit debat tijdens een ingelaste Statenvergadering wist de oppositie geen meerderheid te krijgen.

Brabantse+oppositie+krijgt+omstreden+stallendeadline+niet+van+tafel
© Vidiphoto

Twee moties werden met 24 stemmen voor en dertig tegen verworpen. 'We vragen het onmenselijke van ondernemers', zei CDA-Statenlid Tanja van de Ven aan het begin van het debat. 'Ze zitten 'tot hier' in de stress, ze weten niet wat ze moeten doen. Ik hoop dat er echt iets verandert in dit dossier, want dit kan echt niet.'

De nieuwe VVD-stikstofgedeputeerde Wilma Dirken maakte echter duidelijk niet te willen schuiven met de nu geldende deadlines van 1 juli 2024 en 1 januari 2026. Twee moties haalden het niet, omdat de zes coalitiepartijen tegenstemden, net als de Partij voor de Dieren en Volt.


Al jarenlang wordt in Noord-Brabant gediscussieerd over verplichte aanpassingen van stallen om voor stikstofreductie te zorgen. Dat leidde in 2019 tot boerenprotesten voor het provinciehuis in Den Bosch en de val van de toenmalige coalitie.

De gedeputeerde benadrukte dat 1 oktober geen 'harde' deadline is, maar 'een soort servicedatum'. Volgens Dirken hebben boeren dan in principe genoeg tijd om het vergunningsproces te doorlopen en de systemen op tijd te installeren. 'Als het dan onverhoopt niet lukt, gaan we als provincie niet actief handhaven.'

De oppositie denkt dat vergunningaanvragen vanwege de vele onzekerheden 'op een stapel' belanden en voorlopig niet behandeld zullen worden. 'Ondernemers hebben nul komma nul garanties', aldus Van de Ven, die ook wees op mogelijke juridische procedures door milieuclubs. 'Daarom moeten we van die deadline af.' Volgens Dirken weten boeren al sinds 2017 dat ze iets moeten doen. 'En ondernemen is ook risico nemen', zei ze.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer