Noord-Brabant stelt stallendeadline deels uit
Melkveehouders en vleeskalverhouders in Noord-Brabant hoeven hun stallen niet voor 1 januari 2026 aan te passen aan strengere ammoniaknormen. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord van de provincie dat vrijdag is gepresenteerd in Den Bosch.
Bij koeien en vleeskalveren zijn onvoldoende stalsystemen beschikbaar die de emissie van ammoniak aantoonbaar terugdringen, stelt het nieuwe provinciebestuur. Wanneer in april 2025 blijkt dat die technieken nog steeds niet voorhanden zijn, is nieuw uitstel denkbaar.
'We vragen veel van onze veehouders, maar niet het onmogelijke', stelde SP-fractievoorzitter Nico Heijmans bij de presentatie. Daarmee laat het nieuwe college de omstreden stallendeadline van 1 juli 2024 deels los. Voor Brabantse varkens- en pluimveehouders blijft de deadline van 1 juli 2024 staan.
Vrijdag presenteerde de provincie het nieuwe bestuursakkoord waar VVD, PvdA, GroenLinks, Lokaal Brabant, SP en D66 hun handtekening onder hebben gezet. Eerder liepen een coalitie met BoerBurgerBeweging (BBB) in Noord-Brabant spaak. Martijn van Gruijthuijsen (VVD) noemt het akkoord 'veelkleurig'. Heijmans rept over een 'knettersociale coalitie' in Noord-Brabant. Eerder vreesde BBB-Kamerlid Caroline van der Plas voor een 'knetterlinkse coalitie' in Noord-Brabant na het afhaken van BBB.
Evenredige bijdrage
De nieuwe coalitie stelt nadrukkelijk dat ze van alle sectoren, dus ook de industrie, het verkeer, de woningbouw en de luchtvaart, een evenredige bijdrage zal vragen in het terugdringen van stikstofuitstoot.
Marc Oudenhoven, namens Lokaal Brabant beoogd gedeputeerde Agrarische ontwikkeling en Bestuurlijke samenwerking, stelt dat de provincie agrarisch ondernemers in Noord-Brabant 'een gezond toekomstperspectief' wil geven. 'Noord-Brabant heeft van oudsher veel landbouw en veeteelt. Alles wat op ons bord ligt, komt uit deze sector. Belangrijk is dat we samen gaan zorgen voor een betere balans met natuur en landschap. Alle sectoren, van landbouw tot industrie, zullen naar rato een bijdrage moeten leveren aan het herstellen van deze balans.'
Andere opvallende punten uit het bestuursakkoord zijn:
• De provincie handhaaft het verbod op uitbreiding van geitenbedrijven c.q. nieuwe geitenstallen in afwachting van de resultaten van onderzoek door GGD en RIVM naar de invloed van veehouderij op omwonenden (onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden III).
• Noord-Brabant onderzoekt de mogelijkheden om veehouders te ondersteunen die buiten Noord-Brabant c.q. buiten Nederland hun onderneming voort willen zetten.
• Noord-Brabant wil meer zonnepanelen op daken en bij industrieterreinen. Zonneparken op landbouwgrond zijn voor Noord-Brabant de allerlaatste optie.
• Extra windmolens op land worden toegestaan bij 'lokaal eigenaarschap en voldoende draagvlak in het gebied'.
• Aardwarmte en bodemenergie zijn mogelijk bij 'een zorgvuldige afweging van risico's'.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MB SD18
2007, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, € 79.500
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Vrijdag6° / 4°10 %
-
Zaterdag11° / 4°10 %
-
Zondag13° / 7°5 %