Knip in Brabantse stallendeadline stuit op onbegrip

Geitenhouders in Noord-Brabant moeten voor 1 oktober 2023 een vergunningaanvraag hebben ingediend voor het plaatsen van luchtwassers in hun stallen. Dat gebeurt wetende dat omgevingsdiensten de aanvraag vervolgens op de plank zullen leggen in afwachting van meer juridische duidelijkheid.

Knip+in+Brabantse+stallendeadline+stuit+op+onbegrip
© Twan Wiermans

Ook Brabantse pluimvee-, varkens- en konijnenhouders moeten voor 1 oktober een vergunning hebben aangevraagd voor overschakeling naar een milieuvriendelijk stalsysteem. Het gaat provinciebreed om enkele duizenden bedrijven. De procedure gaat gepaard met hoge kosten – 10.000 tot 20.000 euro per vergunning is geen uitzondering – terwijl de kans reëel is dat de vergunning later moeten worden aangepast.

In een brief aan het provinciebestuur stellen ZLTO en BAJK dat Noord-Brabant 'veehouders tot procedures dwingt waarvan ze weet dat het zeer onzeker is of deze de eindstreep gaan halen'. Volgens de boerenbelangenorganisaties is de provincie financieel aansprakelijk als dit beleid leidt tot extra kosten voor veehouders.


Rechtsongelijkheid

Ook de varkenshouderij trekt aan de bel. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en ZLTO noemen het beleid onuitvoerbaar en tot rechtsongelijkheid leidend. Aanvragen voor nieuwe stalsystemen van melkvee- en vleeskalverhouders in Noord-Brabant hoeven niet eerder dan 1 april 2025 de deur uit, waarbij verder uitstel niet wordt uitgesloten.

De oppositie in Noord-Brabant is kritisch. Inge Vossen (Volt) noemt de knip 'raar'. Uitstel voor alle sectoren is volgens Volt logischer gezien de aanhoudende juridische onduidelijkheid.


Vossen vindt de ophef 'spijtig'. Het nieuwe beleid stuurt veehouders richting luchtwassers. Vossen zet daar vraagtekens bij. 'De luchtwasser reduceert wellicht de stikstofuitstoot, maar gaat niet altijd hand in hand met dierenwelzijn.'


'Onbehoorlijk bestuur'

Marcel Berkvens (BBB) rept over 'onbehoorlijk bestuur' en 'een failliet beleid' en vindt de eenzijdige focus op stallen achterhaald. 'Neem ook voeding en aanwending mee en kijk ook naar CO2, methaan en dierenwelzijn. Kies voor integrale oplossingen.' Het provinciebestuur zegt de stallendeadline vooral te handhaven uit vrees voor verzoeken tot intrekking van vergunningen door milieugroeperingen. Berkvens: 'Andere provincies horen we daar helemaal niet over.'

Coalitiepartij VVD noemt de koers van de provincie een balans tussen veehouderijbelangen en de noodzaak dat Noord-Brabant 'weer open gaat'. Fractieleider Roel Gremmen is optimistisch over het tijdspad. 'Voor ons is 1 oktober 2023 geen keiharde datum. Belangrijker: stalaanpassingen moeten uiterlijk 1 juli 2024 gedaan zijn. Wij verwachten tegen die tijd juridische duidelijkheid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer