Brede oproep aan politiek: zet stikstofaanpak door

Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de politiek op om de ingezette route van de stikstofaanpak door te zetten. De vrees leeft dat het dossier door de aanstaande verkiezingen opnieuw in de ijskast wordt gezet, waardoor een oplossing van het stikstofprobleem weer voor lange tijd uit zicht blijft.

Brede+oproep+aan+politiek%3A+zet+stikstofaanpak+door
© Dirk Hol

Volgens de organisaties is een snelle reductie van de stikstofuitstoot nodig om de natuur te laten herstellen en ook om perspectief te geven aan boeren, bouwers en de economie.

De 'cruciale stappen' van de stikstofaanpak die volgens de oproep moeten worden doorgezet, zijn de piekbelastersaanpak met bijbehorende regelingen, de instelling van het transitiefonds, de gebiedsprocessen en de uitbouw van koplopersprojecten, waarbij in de provincies samen met boeren wordt gewerkt aan een versnelde stikstofreductie.


'Er liggen plannen met breed draagvlak. Nu moeten we, ook in tijden van een demissionair kabinet, die plannen uitvoeren. Gebeurt dit niet, dan is onze zorg dat Nederland op slot blijft en natuur, boeren, ondernemers én huizenzoekers daar de dupe van zijn. Ook de energietransitie-, mobiliteits- en klimaatdoelen zijn voor een volgend kabinet veel moeilijker haalbaar als nu niet wordt doorgepakt', aldus de oproep.


Geen dekking

Wanneer het transitiefonds niet door de Eerste Kamer komt, bestaat de mogelijkheid dat een volgend kabinet er (deels) een streep doorzet. Dat zou onder meer betekenen dat er geen dekking is voor de vrijwillige opkoopregelingen Lbv en Lbv-plus die onlangs zijn opengesteld. Ook regelingen voor innovatie, verplaatsing en extensivering raken dan uit beeld.

Dit laatste is tegen de wens van onder meer de VVD. De Tweede Kamer bepaalt binnenkort welke onderwerpen en voorstellen worden doorgeschoven naar het volgende kabinet. VVD-Kamerlid Thom van Campen zei onlangs te hopen dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor het doorzetten van het stikstofbeleid zal stemmen. 'Alleen de stoppersregeling staat open en daar baal ik van als een stekker.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer