LTO verzet zich bij Raad van State tegen natuurplan Zeewolde

De Raad van State vernietigt als het aan LTO Noord ligt een bestemmingsplan voor de ontwikkeling van natuur in het gebied Noorderwold bij het Flevolandse Zeewolde. Volgens LTO Noord bestaan er zorgen over mogelijke effecten van de nieuwe natuur op naastgelegen agrarische percelen.

LTO+verzet+zich+bij+Raad+van+State+tegen+natuurplan+Zeewolde
© DIRK HOL

Gemeente Zeewolde heeft bovendien geen milieueffectrapportage (MER) laten maken. Daardoor zijn volgens LTO Noord de effecten voor de agrarische bedrijven niet goed in kaart gebracht. Het plan voor Noorderwold is onderdeel van het provinciale plan Nieuwe Natuur Flevoland, waarbij nieuwe natuur en biologische landbouw samen moeten gaan. Het hele gebied omvat 185 hectare.

LTO Noord wijst de Raad van State onder meer op onkruid dat vanuit de nieuwe natuur op de naastgelegen agrarische percelen terecht kan komen. Ook zou wild en afval afkomstig van natuurbezoekers schade kunnen veroorzaken aan de agrarische percelen.

Schadelijke effecten neutraliseren

Gemeente Zeewolde heeft in het bestemmingsplan een 5 meter brede zone opgenomen tussen de nieuwe natuur en de agrarische percelen. Die moet schadelijke effecten neutraliseren. LTO Noord vindt die zone echter veel te beperkt. Zeker in vergelijking met de spuitvrije zones rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de gemeente gaat die vergelijking mank, omdat gewasbeschermingsmiddelen veel schadelijker zijn.

De gemeente stelt verder dat er in de natuurgronden en de bufferstrook ook geen kruiden worden uitgezet die schadelijk zijn voor agrarische gronden. De bufferstroken worden daarnaast twee keer per jaar gemaaid. De natuurgronden kunnen volgens de gemeente zelfs voordelen opleveren voor de boeren door een toename van natuurlijke bestrijders van plaaginsecten, zoals vogels, vleermuizen en libellen.

Salamitactiek

LTO Noord verwijt de gemeente ook het toepassen van een salamitactiek. Door een groot plan in kleine stukjes op te delen, hoeft voor zo'n deelplan als in deze zaak geen milieueffectrapportage te worden gemaakt. Voor het hele plan van 185 hectare zou een milieurapportage wel verplicht zijn.

Ook die kritiek wordt door de gemeente afgewezen. Volgens haar wordt er namelijk voor twee andere deelgebieden wel een MER gemaakt. Van een handig toegepaste salamitactiek is dus geen sprake, zegt de gemeente. De Raad van State moet nu beoordelen of de milieueffecten voor de naastgelegen agrarische gronden inderdaad voldoende zijn beoordeeld. De uitspraak volgt binnen twee maanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer